Startsida Om oss Avelsston Våra hästar Uppfödningar Till salu Länkar Kontakt

Dagbok!

Tack fina Caramell! 111223

En nyfödd stjärna.

 

Här är några av hennes fina meriter:

- Bästa gångartshäst på 3-årstest i Halland.
- Dubbeldiplom.
- AB Premierad.
- Final i Scandinavian Open, Breeders Trophy och Unghäst VM.
- 3:a i en Internationell 1.40 hoppning. Flera placeringar i fyrstjärniga internationella 1.30- 1.40 hoppningar. 
- 3:a i en internationell 1.45 hoppning. På världscuptävlingarna i Verona nov 2008.
-Plac 1.50 elittävling i Helsingborg feb 2009. 
-Plac 1.50 internationell Derby bana i La Baule, Frankrike maj 2009
-5:a Falsterbo derbyt Juli 2009
-2:a i GP i Glopben 150 hoppning nov 2009
-3:a i London 1.60 hoppning på 5-stjärnig tävling. Dec 2009
-7:a i Världscupen (Europafinalen) i s`Hertogenbosch mars 2010
-2:a på SM i Grevagården aug 2011
EM-reserv i Madrid 2011

Tack för alla roliga upplevelse vi fick med dig. Några roliga minnen var när vi var med i Zangersheide och tittade när du gick till final i unghäst- VM. När du debuterade i Falsterbo derbyt och hoppade över själva grindstolpen efter banken hur lätt som helst och placerade dig på en hedrande 5:e plats. Stort var det när du blev 7:a i Europafinalen i Världscupen och fixade de sista poängen för världscups finalen i Genève där vi var med och tittade. Sista fina placeringen blev på SM där du fick en fin silvermedalj. Nu hoppas vi att du kommer att få fler fina vinster och placeringar med Dalma.

 

Händelserik första dag på semestern! 110627

Gick upp tidigt för att röja och fixa med tvätt då jag hoppades på en fin och solig dag och det blev det. Men det kom lite andra grejer ivägen än vad jag hade planerat. Barnen kom sedan upp och vi åt frukost sen hade jag tänkt att rida Crutol på förmiddagen för att slippa den värsta värmen och sen åka och bada med barnen. Efter frukosten ber jag barnen att tvätta sig och gå och borsta tänderna. Efter en stund så ropar Moa på mig att kammen har fastnat i hennes hår. Det hade den verkligen. Hon har ca 25 cm långt hår och lite av luggen hade hon rullat upp på en kam åt olika håll !!!

Jag försöker att klippa av pinnarna på kammen för att få loss den, men det gick inte. Jag höll på en halvtimme att försöka att reda ut det med spraybalsam och balsam i håret men det gick inte det heller. Jag ringde mamma som jobbar på en frisörsalong. Så att de kunde hjälpa mig att klippa luggen så den blev så bra som möjligt. Moa var väl inte överlycklig att åka in till stan med en kam i pannan. När vi kommer in så försöker vi bryta av kammen, men det går inte. Vi går ner i källaren för att leta upp en avbitartång. Jag kan ju säga att de hade ju inte den största verktygslådan på en frisörsalong. Jag och mamma hittade en bågsåg och sågade av kammen. William var i extas och skrek: Ni sågar väl inte Moa i huvudet. För en kort stund var han väldigt rädd om Moa;) Lite hår sågades bort, men hon räddades från att få en superkortlugg i alla fall. Sen blev det ett uppskattat bad med barnen.

När vi är i stan och ska gå och äta med barnen så får jag ett sms av pappa där det  står kort och gott: En hingst! Jaha då har Rioja fölat och vi har missat det åter. Vi tar drive in på MC -Donalds och åker och sedan och titta på det. En stor hingst var det och han var jättefin och de mår bra båda två. Hem och rida Crutol i värmen och sen ville barnen och åka häst och vagn med Mussli. William tycker att det är kul att köra häst och vagn. Han körde hela rundan själv idag. In och äta med barnen och sedan iväg på hopplektion med Elliot (Min Kusins häst. Som ska säljas)

Det går lite dåligt med dräktigheten på våra ston. Walentcia var inte dräktig och är nu omseminerad med Cabachon. Var för övrigt på Flyinge och hämtade sperma i Söndags. En resa på 4 timmar. För att ägget var så stort. Men det var såklart kvar idag, så det hade räckt att få det på posten idag. Cruella var inte heller dräktig med Monte Bellini och vi hade inga fler doser till henne. Så vi har bytt till Cabachon till henne också. Ellen var inte dräktig och hon hade låst sig. De föreslog att spruta igång henne men vi hoppade det och vi tog hit kiropraktorn istället och hoppas att hon kommer in i en naturlig brunst istället. 

Caramell var inte fräsch på Strömsholm och proverna visade borrelia. Så hon är behandlad och är igång igen hon ska tävla i Björbäck nu till helgen. Det ska jag och Crutol också. Vi ska t.o.m hoppa samma klass och det ska bli kul. Sen blir det Falsterbo för Caramell och Caprillo och de känns fina båda två.

Det händer en del på en vecka! 110620

Förra helgen hade jag en tävlingsfri helg, vilket jag inte har haft på ett bra tag så det var skönt. Jag och pappa passade på att verka 1-åringarna och Quintera. Pappa tyckte att det gick super att verkar dom. Det gjorde inte riktigt jag, jag blev biten i fingret och pappa blev trampad på foten. Skinnet på ovansidan var borta på pekfingret och det blödde mycket. Ringde sjukvårdsupplysningen. De tyckte att jag skulle komma in och ta en stelkrampsspruta dagen efter. Så nu är jag skyddad i 30 år!!!! Vi stod i boxen med två 1-åringar och verkade. När vi höll på med Fiorentina så stod hon och skakade på huvudet och var lite irriterad för att vi höll på med henne och Quinelle som stod brevid var irriterad på henne för att hon inte stod still, så hon skulle bita henne för att säga till att nu står du still, men mitt finger var i vägen så det var jag som fick ta hela smällen som vanligt:p

Walentcia och hennes föl har kommit hem från Slöinge och han mår bra igen. Quantum (3-årshingsten) har varit ute på äventyr. Han hoppade in till stona och jagade runt dom. Där var inga brunstiga ston så han åkte på stryk. Laura började att bli brunstig så han jagade henne mest. De andra stod ihop i mitten på hagen och skyddade lilla Claudia. Han fick en smäll på överarmen fram, och vi fick ringa veterinären och de fick komma och sy ihop såret:( Corinne var inte dräktig och så hon är åter omseminerad. Däremot så är Daunia dräktig så vi kanske får ett föl nästa år:)

Igår så var jag och tävlade Crutol i Askim i 1.20 och 1.30. Det fanns inga andra tävlingar. Eftersom jag har tränat omhoppnings svängar i veckan fick jag chans att pröva dom i 1.20 som jag inte tycker är så högt längre. Vi fick ett nedslag i omhoppningen jag svängde väl lite för snävt. Han var inte rikgt med på den svängen. Jag får snart börja att kalla honom lilleskutt istället för Skalman. Bästa tiden bland 0+4 felarna och placering, hade jag varit felfri så hade vi blivit 3:a bland ca 90 starter:) I 1.30 var det en A:1a och där hoppade han super men tyvärr så red jag på lite på sista hindret så han kom lite nära och rev det. Lite glad var jag och slippa omhoppningen för regnet stod som spö i backen. Det var många som sa att han hoppade super och jag är jätte nöjd med min ritt för jag höll min plan genom hela banan.

 

Undra om träning utan stigbyglar har gjort resultat? 110610

Har haft strul med internet den här veckan så den här uppdateringen kommer senare än vad jag hade tänkt, men nu är allt i sin ordning igen. Förra veckan så var jag så duktig att jag plockade av stigbyglarna på sadeln och red utan en hel vecka. Nyttigt men jobbigt. Jag hoppade till och med lite småhinder. Det jobbigaste var så klart att komma upp på Crutol. Jag hade pall men det var inte helt enkelt eftersom jag har en smidighet på -2 på en skala mellan 1-10. Det var nästan så jag hörde djupa suckar från Skalman när jag höll på att kravla som bäst på honom. Hihi. 

När jag var och tävlade så hoppade jag först 1.30 där vi hade ett nedslag i grunden. Jag red så dåligt så jag var irriterad på mig själv och det är det bästa, för då skärper jag till mig och rider bättre i nästa klass. Så var det dags för min och Skalmans andra start i 1.40. Vi prövade att hoppa 1.40 i Halmstad också. Men vi kom aldrig igång i början av banan och jag la volter och det kändes högt så vi blev uteslutna, så nu var jag riktigt sugen på revansch. Mitt mål var att komma runt banan utan att jag fegade ur och lägga en massa volter. Jag hade varit nöjd med 2-3 nedslag. Skalman hoppade super och det blev en felfri ritt. Riktigt kul!!. Jag hade som mål 2011 att rida en 1.40 med en bra känsla det hade varit okey med nedslag bara jag hade en bra känsla. Nu har jag uppfyllt mitt mål för i år och det är ett halv år kvar av 2011. Så jag får väl ta och sätta nya mål.

Det gäller att svälja champagnen fort när man är glad för det kommer snabbt motgångar i den här branschen. Caramell KS var i Strömsholm och tävlade i helgen. Hon fick en fin start på meetinget placering i 1.40 och 1.50. Men i GP 1.55 hoppningen, så blev det 16 fel. Svante tog henne till veterinären och hon var inte fräsch. Det togs prover på henne men inga svar har kommit än. Trögt går det på dräktighets fronten också. Vi har inte fått några dräktiga ston än. Varken Corinne KS, Daunia KS, Cruella de Vil KS och Ellen var dräktiga. Så det är bara till att ta nya tag. Just nu är pappa på väg ner till Slöinge med Walentcia och hennes föl. Han hade 40,3 i feber idag. Antagligen så har han fått en infektion i navlen. Walentcia är seminerad med Cabachon igen, vi är så nöjda med det fölet hon har.

Intensiv dag med 3-årstest. 110524

Var i stallet 6:45 och började att fläta Quantum gick sedan in för en snabb frukost och sedan anlände mina medhjälpare Linda och Karin och deras barn Anton och Tuva. Karin hade med sig sin svägerska Sandra som har arbetat hos Meredith Beerbaum. Hon hjälpte mig att fläta Corinne. Det blev snygga tyska flätor:) Jag flätade Daunia. Det bar sen av till Kungsbacka kl 10. Emma anlände också till Kungsbacka och var fotograf hela dagen. Först ut var Quantum som först fotograferades och sen vidare till mätstationen och id-kontroll. Han mätte 170cm över manken. Vidare till själva testet. Där han skötte sig var dock lite spänd och stod emot en hel del. Men det brukar dom göra. Fick fina poäng och hoppdiplom. Så då fick vi rida honom. Men ridprovet var ingen höjdare, de hade vattnat så mycket så det var jättehalt. Quantum höll på att gå omkull 3 gånger när jag longerade honom. Så jag höll stenhårt i honom när jag red och försökte att parera de värsta gyttjefläckarna. Blev ett varv i galopp i varje varv. Jag var livrädd att gå omkull. Det var ganska tråkigt att man inte fick visa vad han kunde:(

Är jag tillräckligt stor?

Sedan åt vi en snabb lunch. Efter det så var det Daunias tur. Även hon var mycket spänd. Hon mätte 164cm men när hon visades så kröp hon fram och då var hon säkert bara 154 över manken. Lite synd för hon har bättre skritt och galopp när hon är avspänd, men så är det, hon har en fin framtid framför sig. Men det blev ett fint gångartsdiplom i alla fall. Även på hennes ridprov så var underlaget dåligt så jag fick hålla i henne, för hon var spänd och lite het.

Fina Daunia KS

En snabb fika blev det efter att jag hade ridit Daunia innan vi tog ut Corinne KS. Hon var inte alls så spänd som de andra och hon skötte sig exemplariskt. Hon fick de poängen hon skulle ha så vi var nöjda med henne. Hon hoppade fint och det blev klass 1 i hoppning. Corinne hade väldigt mycket sadeltvång när jag skulle rida henne. Det tog lång tid innan jag kunde trava. När den hade släppt så gick hon jättefint och underlaget var mycket bättre då så jag kunde verkligen visa vad hon kunde och hon fick bra omdöme av rid domaren. Sen var vi klara och så var vi hemma igen efter fyra någon gång. Tack till alla som var med och hjälpte till.

Var är domarna? Gillar dom inte mig?

Vilda diskussioner som vanligt när det ska väljas hingst! 110511

Som vanligt så kan jag och pappa inte komma överens om vilken hingst vi ska använda. Vi är för kräsna båda två. Pappa vill inte ha hingstar på fryst helst och då är det inte lätt att hitta något som båda gillar. Igår så var Cruella brunstig och vi diskuterade hingstar hela dagen. Tills sist kom vi fram till vi skulle ha Monte Bellini (se videoklipp här). Hur det nu blev det vet jag inte för jag gillade inte den hingsten förut, men nu ville jag ha den. Så det blev fryst i alla fall. Pappa ville ha Tornesch. Vilket jag stoppade. Han är helt super men jag tycker att han har lämnat för få bra avkommor tyvärr. Sen var tanken Winningmood som ska användas på Ellen. Vi skulle dela på de tre doserna som Ellens ägare har köpt. Men vi vågade inte chansa att det skulle bli någon dos över till oss. Till Corinne blev det Cosmeo (se videoklipp här). vilket vi kom överens om ganska fort och till Daunia blev det Flyinges Rausing (se videoklipp här.) Till Rioja är tanken Shooting Star (Se videoklipp här) och till Walentcia har vi ingen aning än, det tar vi när hon har fölat. Snart är det dags för årets första föl. Det är Laura som ska föla om först. En vecka kvar tills beräknad tid går ut.

Nästa vecka är det dags för 3-årstestet i Kungsbacka. Där ska vi visa 3 st. Corinne KS e. Eurocommers Berlin u:Cruella de Vil KS, Daunia KS e: Don Primero u: Rioja KS och Quantum e:Quintender u: Walentcia. Jag hade hemma min dressyrtränare Kicki Linell och tränade med dom. Här här lite bilder från träningen.

  Daunia KS

Quantum KS

Corinne KS

Lite mycket just nu! 110404

Jag kommer inte att hinna att skriva något nu heller, det är väldigt mycket just nu och det har hänt en del sen jag skrev sist. Ni får hålla till godo det jag skrev för en månad sen men inte har uppdaterat det för jag hann bara skriva om torsdagen från Skandinavium och göra färdigt bilderna. Håll till godo:)

Skandinavium tävlingarna var lika roliga som vanligt! 110304

På torsdagen hade jag med mig barnen upp. Det hade så roligt så de vill följa med upp på söndagen också. De lekte med Linus och Linnea hela dagen. De hade lite mycket spring i benen så vi gick upp till Show baren och rastade av dom där, det gick bra tills vakten kom och sa till att de inte fick åka i rulltrappan mer. Senare gick vi ut på mässan och då fick de prata med poliserna och det var mycket spännande. Även där var de helt vilda de ålade på golvet och sprang runt, helt plötsligt var Linus borta, vi hittade honom efter en liten stund  under en plasthäst med täcke på, där satt Linus och borstade den under magen. Jag och Nina gick mest runt och tänkte på vem som hade med sig så vilda barn som inte kan uppföra sig:p De blev väldigt inspirerade av att se tävlingarna, så nu har vi banhoppning i hallen och i vardagsrummet. De är noga med att plocka bort alla hinder innan det är dags för den viktiga prisutdelningen med ärevarv. Så nu kommer mina gamla rosetter till användning. Hindrena ska även smyckas med blommor. Tyvärr har inte jag lika fina hinder och blommor som på Skandinavium.

Det blev en sen kväll på torsdagen eftersom Caramell gick till omhoppning och även fick komma in på prisutdelning. Hemma vid midnatt. 

Mer bilder från Skandinavium!

                                              

CK och Caramell                                                                   William och Moa och den fina Frieser hästen.

   

En skulle man haft i som trädgårdsprydnad :)           Caramell hoppar i den klassen hon blev 6:a

                                            

William och Linus spanar in prisutdelningen.           En räkmacka blev det på Heaven 23 på min födelsedag och ett glas vitt vin. Alltid  lika trevligt att fylla år när Skandinavium är.

Moas Drömutrustning????

Ojojoj!!!!

En vanlig måndag kväll så sitter jag och äter kvällsmat med mina barn och då ringer Niklas Lindgren (ordförande på ASVH) och säger att vi har blivit utsedda till årets uppfödare 2010. Riktigt roligt. Jag trodde att han ville något helt annat. För jag hade mailat honom och anmält oss på en föreläsning nu till helgen på Skandinavium. För när han säger att vi har beslutat att... Så tänker jag direkt: Suck, då får vi inte gå på den föreläsningen för det är fullsatt. Kan säga att han pratade inte så snabbt så jag han tänka mycket medan han försökte komma fram till vad han ville. Men så sa han att vi hade blivit utsedda till årets uppfödare. Jag visste ju inte riktigt vad det innebar så jag var tvungen att fråga honom. Då förklarade han att förutom utmärkelsen så skulle vi få ett stipendium på 15 000kr. Varken jag eller pappa har nånsin fått något stipendium. Sånt trodde jag bara riktigt duktiga i olika skolämnen fick. Vi är ju tydligen bra på hästuppfödning. Prisutdelningen kommer att ske på bruksprovets galamiddag 5 mars.

Annars så håller vi på att för fullt att ladda för årets första stora händelse nämligen Skandinavium. Nu kommer vi åter igen att sitta på läktaren och bita naglarna av oss av nervositet. Skrika, stöna och heja på Caramell och Svante så gott vi kan. Det ska bli så kul. Svante har tränat för Peter Markne idag och pappa var och tittade när han hoppade med Caramell och det såg riktigt bra ut enligt honom, så nu håller vi tummarna att det går bra i helgen. 

Heja mig och Skalman! 110210

Nu har jag tävlat färdigt i Borås för den här gången imorgon väntar jobbet. Jag är riktigt nöjd med dagen. I första klassen så var Crutol spänd och stod emot. Jag skulle trycka fram honom på en linje men han svarade inte på min drivning så det blev ett halvt galoppsprång sista galoppsteget. Det blev en rivning i grundomgången. I 130 var han mer på hugget och hoppade super. Jag fick ett tidsfel i grundomgången, men det missade domaren så jag hoppade hela omhoppningen och han fick ett lite pet på ett räcke som vi kom lite för fort på. Han var med mig när jag svängde lite tajtare på hinderna. Det lovar gott inför framtiden. Men jag måste galoppera på bättre i grundomgången så att vi inte får de här tidsfelen. Det värsta är att det känns som att jag rider fort. Men det kan väl vara att man börjar bli gammal och vågar inte rida fortare. Den här gången gjorde det inget för jag blev placerad ändå. Det var bara 12 dubbelnollor av 80 starter så det var många som hade problem med banan. Cruella de Vil och Svante var en av dubbelnollorna. Det såg riktigt bra ut, hon var avspänd och fin. Kul. Nu får Cruella och Caramell fortsätta resten av helgen.

Jag fick mig en känga av Ck (Svantes hästskötare) när hon fick syn på Skalman. Man klipper inte bara halva hästen när den mäter över 148 cm. Jag svarade att jag inte hann med att klippa hela hästen, så frågade jag henne om hon ville se alla missar jag hade gjort. Hon rös till och svarade nej bestämt på den frågan, men hon erbjöd sig att ta han om Skalmans klippning nästa gång. Det får hon gärna göra för jag tycker att det är så tråkigt att klippa hästar. På tal om styling så är det så att det finns det ingen brist på det. Då tänker jag mest på tjejerna under 22 som rider med jätte sminkade ansikten och fina smycken och kläder som har kostat mer än vad språngavgiften har gjort på min häst. Okey jag hade väl också smink på mig i den åldern men det var för jag hade festat dagen innan och inte orkat att tvätta bort det. På köpet så hängde det lite väl långt ner:p

Äntligen lite gegga! 110208

Idag var det äntligen lite vår i luften. 5 plusgrader och kärlen hade släppt i paddocken så jag kunde rida där idag. Ett extra plus var ju att solen sken och Crutol gick super. Det blev ingen unghästridning idag pga jag fick åka till Åkulla där William var med sin skola på friluftsdag. Han hade provat att åka på näsan i pulkabacken. (Där finns konstgjord snö i Åkulla) Så han hade skrapat upp hela ansiktet och blött en massa näsblod, så jag fick helt enkelt åka och hämta honom där. Som tur var så var det ingen större fara med honom. Vi åkte senare på simskola och då var det full rulle igen.

Vi har ju inte turen med oss när det gäller olyckor det försätter även in på 2011. Jag har lyckats att åka av igen. Den här gången var det Crutol som slängde mig i backen. Lite var det mitt fel. Jag sparkade till honom när han skulle stanna och skita och då hoppade han fram så häftigt så jag tappade balansen lite och då när kände det så sköt han av mig. Lite huvudvärk har jag haft efter den avsittningen. Så nu ska jag inte skriva mer om våra tragedier utan om annat. I torsdags så var vi och tittade när Svante hopptränade Cruella. Okey jag var där och red mina 3 åringar samtidigt när han hoppade, det var lite väl spännande men det gick bra. Cruella gjorde de värsta glädjeskutten efter att jag hade hoppat av min häst som tur var. De blir väldigt bra miljötränade av att rida bland hindren och andra hästar. Vi tittade på när hon hoppade och hon hade utvecklats enormt och var jättefin. Det var stora luftiga språng. Kul. Men... Så är det ju det här med tävlingar och framridningen som hon tycker fortfarande att det är lite jobbigt. Så resultaten i helgen på Grevagården var 8, 16 och 0 fel i sista dagen då hade hon äntligen slappnat av.

Nu till helgen är det tävlingar i Borås. Jag känner mig superladdad för premiären gick riktigt bra i Kungsbacka. Hade ett pet i 1.20 i grundomgången, den rundan var jag inte riktigt nöjd med. I 1.30 gick det mycket bättre han hoppade super och vi hade bra flyt genom hela banan. Han fick ett litet pet på ett hinder som vi kom lite för nära men inte utan att han kunde klarat det. Han halkade till i svängen innan så han spände sig lite över det. Sen väntar lite besök at hästtandläkare och kiropraktor för att senare göra en tävling på hemmaplan i början på mars.

Jag har gjort årets första avsittning! 110129

Det var Daunia KS e: Don Primero som tyckte det var kul att jag skulle ligga i gruset och kravla lite. Jag skulle galoppera henne för andra gången. Gången innan hade vi bara galopperat några steg. Nu skulle jag testa ett helt varv på fyrkantspåret. När vi kommer på kortsidan så bromsar hon in snabbt och bockar samtidigt och tvärvänder. Jag hinner inte att reagera innan jag ligger i gruset. Som tur var så slog jag mig inte. Jag kunde hoppa upp igen och rida lite till. Annars så går det bra med alla 3 åringarna. Quantum KS och Corinne KS har jag travat på fyrkantspåret och även galopperat några steg och Daunia KS har jag även galopperat i båda varven, fast man får se till att hon inte kör ner huvudet på kortsidorna. 

Imorgon så bär det av till Kungsbacka på tävling med Crutol KS vi körde ett genrep för Svante i måndags. Crutol var lite sur då och han kändes lite ojämn. Men nu i veckan har han gått super så vi är laddade. Idag så tog jag fram klippmaskinen och klippte halva hästen. Jag vill inte klippa hela pga. att han går ute 10-12 timmar om dagen. I år har vi tänkt att betäcka 4 ston och vi är faktiskt klara med 2 hingstval, (tror jag!!?) men det kommer jag inte avslöja än vilka det är. Annars om det är någon som har lite fickpengar över att sponsra med, så kan vi även tänka oss att använda Totilas han kostar ju bara 72 000 kr för att få några droppa sperma av:p

Det är inte lätt att vara liten! 110119

Mussli får snällt stå och vänta på att de andra ska spilla lite så hon också får äta lite ur rundbalen. Hon når inte upp till maten när de andra har fått en ny bal. 

Bara för att jag skrev i mitt förra inlägg att det var så härligt med snö och att det fungerade att jobba med unghästarna i paddocken och rida ut i snön med Crutol. Så blev det tö och allt förvandlades till skridskobana och jag får åter igen åka till ridhuset. Men vad bra det går och det är så kul. Jag har ridit alla mina 3-åringar i skritt och trav i båda varven. Det gick lite segt med Quantum att komma upp på honom för han kändes lite mera spänd och så är han mycket större än stona. Men så igår så vågade jag rida honom och vi travade i båda varven och det gick jätte bra. Det är så bra att Quantum inte har förstått att han är en hingst på 3 år. Vi kan köra honom med stona i transporten han säger inte ett ljud. Första gången såg han mest rädd ut när stoet kom in i transporten bredvid honom. Pappa bokade Eamon när jag låg på sjukhuset för han ville inte att jag skulle rida in dom. Men Eamon vill ju att man har jobbat dom en del innan, så har det bara fortsatt att gå  bra och vi har sagt att vi kör på tills Eamon ringer och säger att han kan ta emot dom. Nu känns det som att vi inte behöver åka ner med någon av 3 åringarna. 

Crutol har jag även varit och tränat dressyr med för Kicki Linnell. Ja just det!! Det är dressyr han behöver, hoppa hinder kan han. Så nu känner att jag börjar att bli redo för tävlings säsongen. Har även varit på workshop med smarta hästaffärer. Kul att komma ut att träffa lite nya hästmänniskor och få lite inspiration. Det finns väldigt många yrken inom hästnäringen och det var kul att knyta nya kontakter. 

Svante kurs och inridning! 110106

Så härligt att slippa åka till ridhuset och rida för det brukar jag få göra den här tiden på året. Nu har jag hittat mina gamla chaps med fina fransar på så nu fryser jag inte heller. Ser riktigt ut som en cowboysare. Jag har även ridit ut med Karin i Veddigeskogarna. Där låg det riktigt mycket snö inne i skogen så hästarna fick jobba hårt. Jag har aldrig ridit i så mycket snö. Riktigt kul var det. Jag var tvungen att åka till ridhuset dagen innan Svante kursen, dels för jag hade ingen som kunde ta barnen innan Martin kom hem från jobbet och då var det mörkt när jag skulle rida plus att jag vill känna på hur han var med ett normalt underlag. Där stod lite hinder framme som jag var tvungen att hoppa över. Vi har inte hoppat ett hinder sen vi var i Flyinge i Oktober, så det var ett tag sen, men det kändes bra. Då kände jag hur kallt det var i ridhuset, där inne blir det en riktigt rå kyla. 

Svante kursen gick strålande. Han är så fin att rida och börjar att bli på hugget när vi kommer till hoppningen. Då menar jag i "skalmans" värld. Vi har en del att träna på men det ska bli kul att komma ut och tävla igen. Har anmält mig till en tävling i slutet på Januari. Jag kommer lite tidigare till träningen för att hinna ta en fika med Nina. Nina hade fått en jättefin espressomaskin i julklapp. Så hon frågade om jag inte skulle ha en Cappuccino. Jag som inte dricker kaffe i vanliga fall, tänkte jag kan väl prova så kanske jag lär mig. Ibland kan jag dricka en halv kopp med mycket mjölk i. Jag drack upp hela koppen tyckte att det smakade gott. Den här kaffekoppen drack jag kl 14.30 på eftermiddagen. Inte trodde jag att det skulle ha så stor inverkan på sömnen. Jag kunde verkligen inte somna på kvällen. Klockan 02.00 så gick jag upp och värmde mjölk. De säger att man kan somna lättare om man dricker varm mjölk, men det är ju riktigt äckligt. Jag tog sen Williams Bamse tidning och gick och la mig igen och läste och efter många vidringar i sängen så somnade jag till sist. Dagen efter så tog jag te när jag fikade hos Nina:p

Unghästarna har jag också börjat att jobba med. Jag har byggt upp en liten volt med hjälp av hinderstöd och bommar i paddocken. Jag slipper att åka till ridhuset. Det tar sån tid att köra med 3 unghästar. Vi har Quantum KS, Daunia KS och Corinne KS. Nu kan jag longerar dom på ett smidigt sätt här hemma istället. Det går jätte bra att longera dom i snön, ju mer snö ju fortare blir de trötta. En gång blev det lite tokigt jag skulle snurra Corinne och hade bara tyglarna om halsen och ingen longeringlina på henne. Hon blev lite rädd så jag tappade henne. Hon hoppade ut min lilla hage som jag hade byggt upp. Sen hoppade hon även ut ur paddocken och ut i hästflocken och där sprang hon med sadel och träns till vi fick fångat in henne. Hoppade spänstigt så vi får hoppas på att det blir en fin hopphäst. Men hon är i övrigt mycket snäll och idag så satt jag på henne och skrittade några steg med henne. 

Brr vad kallt det är! 101223

Jag har inga kläder för det här vädret. Det brukar ju vara plus till Januari och inte -20 grader i december. Jag brukar ju kunna rida i min paddock till nyår i alla fall. Kan ju säga att det är väldigt segt med att komma igång med ridningen när det är så kallt ute. Nu har jag  fått på snösulor och 4 brodd i varje hov så nu kan jag rida ut på de snötäckta vägarna och åkrarna. Vilket jag gjorde idag. Det var lite kallt i början men sen fick jag och Crutol upp värmen. Jag skulle galoppera iväg ett sista race på åkern när Crutol helt enkelt fastnade med framhovarna i snön. Han stod på näsan och jag fortsatte fram över hans huvud och flög i backen. Landade mjukt tackvare snön. Så jag slog mig inte som TUR var. Är lite trött på att skada mig. Vill gärna att det här året ska ta slut. Det har inte varit mitt år. Jag hade tur att Crutol inte sprang hem när jag hade åkt av han stod 7-8 meter ifrån mig och tittade på mig. Så jag kunde försiktigt gå och fånga honom och sitta upp och rida hem igen. 

Hoppas att ni får en riktigt trevlig jul allihopa som besöker min hemsida och det är många!!!! Jag lovar att inte rida mer innan jul så ni kan fira jul lugnt utan att vara rädda att jag har skadat mig:p 

Tjoohoo!!! Jag har börjat att rida igen! 101208

I måndags så begav jag mig till Svantes ridhus med mig så hade jag förståss Crutol. Jag longerade honom en stund eftersom han inte var riden på ett bra tag. Han blev ganska fort trött med sin runda mage och så har han ju satt päls, så han ser ut som en riktig nallebjörn. Jag har också blivit rund om magen efter allt fikande. Vad man fikar mycket när man är sjukskriven. Jag har ju även bakat en hel del också. Päls har jag visserligen inte satt, men de få muskler som jag hade innan var som bortblåsta. Jag kravlade mig sedan upp på Crutol, då kände jag hur ont det gjorde i revbenen det kändes fruktansvärt obekvämt. Men, men jag är ju ganska van smärta nu så jag red vidare. När vi skrittar runt i manegen som två tjockisar varav den ena ser ut som en björn, så glider Svante och Caramell in i ridhuset. Vältränade smäckra och blänkande. Caramell blänkte så mycket som en skimmel nu kan göra. De bara svischade förbi mig när jag red. Crutol såg också ut som en skimmel när jag hade ridit färdigt, det var mer av stöv än skimmelfärg. 

På tisdagen så kändes det bättre att rida, det gjorde inte lika ont. Det är lite frustrerande att inte kunna sätta emot om han drar i munnen och göra de halvhalter man vill. Åter igen så är Svante i ridhuset med Caramell. Idag stod det hoppträning på schemat. Det är så imponerande att se henne i stort sätt kliva över hindrena. Hon hoppade riktigt fint, det ser lovande ut inför helgen. Hon är i Hengelo den här helgen och tävlar. Jag själv börjar att jobba imorgon. Så nu är det bara tillbaka till verkligheten igen, vilket jag tycker att det ska bli väldigt skönt.

Löshoppning på Månsegården! 101205

Igår så hade vi vår årliga löshoppning på Månsegården. Den var mycket lyckad och lärorik för både hästar och hästägare. Vi hade byggt upp arenan så att den såg ut som en bana på 3-årstestet. Det var många hästar som stod emot för det var så många intryck att ta in för dom.

Harald som höll i clinicen hade headset på sig och pratade om varje häst och hur olika situationer kan uppstå och hur man löser det på bästa sätt. Han instruerade ägarna hur de skulle driva sin häst och pratade även om säkerhet i samband med löshoppning. Som hästägare hade man stor chans att lära sig hur man hjälper sin häst på bästa sätt under löshoppningen. Tyvärr var det några som trodde att personalen (Vi och Ridgymnasiet) som skulle sköta om hästen när den löshoppade (Som piskförare). Så vi får bli tydligare med det till nästa år att det är hästägaren som ska visa sin häst. Självklart hjälper vi till om det behövs.

Arenan där elever från ridgymnasiet står och motar hästen, medan andra elever bygger hinder. De var grymt duktiga. De som hjälpte till i år satt nämligen på läktaren förra året så det visste hur det skulle gå till. Harald sa att man ska inte fånga in hästen mellan hoppningarna för då tappar den fokus på vad den håller på med, så det blir lite av och på i hoppningen. Så här ser ni ett jätte bra exempel på hur det ska se ut.

     

Mycket folk var det också. Eleverna hade närvaroplikt visserligen, det var super med att ha publik för då fick hästarna extra miljöträning. De förde även protokoll på hästarna utifrån vad Harald sa och vad de själva såg. Väldigt lärorikt inför framtiden. Amanda Ericsson duktig unghästutbildare sa: Här är ju mer folk än vad det brukar vara på 3-årstesten. Hon tyckte detta var kanon bra träning för hästen. Undrade även om vi inte skulle ha det är en gång till våren. Det var väldigt bra betyg. Kul!

      

Fikan gick åt som smör i solsken. Linda och Karin fick bara slicka faten. Det är var väldigt lyckat och uppskattat, så det kommer bli en fortsättning på det.

O´boy var också med på ett hörn.

Hallå där! 101129

Jag tycker inte att det händer så mycket just nu i hästlivet. Jag har haft stalltjänst i dagarna 3 när mamma och pappa var i huvudstaden på ryttargala. Det gick ganska bra att mocka gjorde inte så farligt ont jag fick helt enkelt ta hälften på grepen och i skottskärran. Värre var det att strö i boxarna, men det hjälpte Maria mig med, hon som sköter om korna. Sen förs ju vattnet på lördagskvällen, men jag fick tinat upp vatten kopparna ganska fort. Mamma och pappa hade det bra i Stockholm fast det inte blev något pris. Det var ju en stor ära att bli nominerad. Var en artikel i HN. Här kan du läsa den. Det är ju inte varje dag pappa springer runt i smoking. Han brukar ju mest ha koskit på brallorna. Bilder på dem med fina kläder!

    

Caramell KS har varit i Tyskland och tävlat med lite mindre bra resultat än vad hon brukar ha. Det var tydligen en väldigt liten arena med många korta avstånd och det passar ju inte Caramell precis. Vi har även varit och tränat Quantum igen med lite löshoppning. Han hoppade inte lika bra den här gången, jag vet att han kan bättre, i alla fall kicka med sina bakben. Det har jag känt:-p Crutol mår som en prins. Han står från tidig morgon till sen kväll och äter i rundbalen som pappa har ställt ut i hagen. Han har blivit jättetjock, så det blir till att banta honom sen. Jag har anmält mig till en Svante kurs i början av januari. Jag kan ju erkänna att jag är inte direkt ridsugen nu när här så kallt. Jag får ta tag i hårdträning sen när jag känner mig okey.

Nu till helgen så har vi vår löshoppningsdag med Harald. Det ska bli jättekul! Har du ingen häst med får du gärna komma och köpa fika och titta på lovande 2 1/2 åringar och umgås med oss. Vi kommer att ha morotskaka, banankaka, kärleksmums, muffins, glögg och peppakakor mm. Idag har jag även gjort en annan bisyssla. Bakat mina första lussekatter i mitt liv. Linda och Karin har också hjälpt till och de blev riktigt goda. 

 

Hästlivet går verkligen upp och ner! 101121

Ena stunden är man överlycklig över att det går så bra och det är så roligt att hålla på med djur. De ger en så mycket. Men man får genomlida motgångar också. Idag går tankarna till Frida och hennes familj. Det är en hästägares mardröm att ens häst sliter sig och och blir påkörd och tvingas att avlivas. Jag vet inte hur många gånger våra hästar har smitit eller slitit sig och sprungit upp på vägen, men än så länge har vi haft "turen" att inte något har hänt. Jag glömmer aldrig när min fina Whiskie var milimeter ifrån att bli påkörd av en buss. Han hade kastat av mig och springer i full fart utmed en häck rakt emot en väg. Genom häcken ser jag en linjebuss komma. Jag bara skriker rakt ut för jag ser vad som kommer att hända. Bussen hann före, så Whiskie hinner precis att tvärnita innan han hamnade nästan i sidan på bussen.

Idag gläds vi av Caramell var placerad i GP och är i bra form igen. Så det är verkligen blandade känslor idag. Vi har även varit och löshoppat Quantum KS idag och han visade fin talang. Han ville nog visa mig vilken fin häst han är. Jag kan lova att jag borstade bara främre delen på honom. Pappa fick borsta bakdelen. Jag kan ju säga att det var lite pirrigt och borsta honom. Det ska nog gå över, förhoppningsvis. 

Fin, fint blev det! 101113

Oj vad pappa har jobbat på. Idag så skulle han har föreläsning hemma i vårt stall, så han har fixat och grejat med stallet som hejsan och det har blivit jättefint. Satt in nya väggar i boxarna, som tidigare var uppätna av hästarna. Fixat ny dörr in till stallet så nu kan vi även stänga stalldörren. 

     

Arbetet vi gjorde för att få nya rasthagar var inte så lyckat. Jag och pappa stängslade en hel eftermiddag för att få fram 3 nya rasthagar, men det förstörde Quantum ganska fort så de är borttagna helt. Så alla går tillsammans. Crutol, Bazooka, Quantum och Mussli. Jag hoppas att det inte blir några Mussli och Quantum bebisar nästa år. Pappa påstår att han inte vet hur man gör, framförallt inte med en sån liten häst. Kan meddela att Mussli trivs som fisken i vattnet med dom här 3 pojkarna. 

Föreläsningen gick hur bra som helst, han som arrangera det här, ringde igår och sa att det kommer ca 6-8 personer. Det kom 21 personer för att lyssna på pappa. Det var blandat med kunskap om häst de hade med sig, det blev en hel del frågor om allt vad det innebär med häst. Kul! Mamma hade fixat fika. Hon hade köpt 15 bullar, som tur så hade hon mer hembakta i frysen. Det var mycket uppskattat med kaffe och bulle efter föreläsningen. Vi visade Caramells barnbarn Corinne som nu är 2 1/2 år, hur hon ser ut för att visa att det händer mycket på att år. Bazooka fick visa hur man ser ut när man är 3 1/2 år. De såg verkligen skillnad på de här 2 hästarna.

     

Med mig är det bättre det går upp och ner hela tiden. Ibland har jag nästan inte ont alls och ibland har jag fruktansvärt ont. Jag har ju lite svår för att sitta still, helst när jag ser vad mycket jag har att göra. Jag har röjt i garderober och i en massa skåp som behövdes rensas ut och städas upp. Sen tog jag tag i ugnen, men det ångrade jag mig när jag hade börjat, för det gjorde ont i mina rev när jag låg på golvet för att få rent inne i ugnen. Jag tog många pauser och googlade på vad det bästa rengörings tipset var. Det var ta grumme tvättsåpa i hela ugnen. Sätt ugnen 100 grader, stäng sen av ugnen och låt den svalna, torka ut med vatten och trasa. Fungerar faktiskt riktigt bra. 

Var även och storhandlade på Hajen (Matbutik), men då kom Martin och mötte upp mig och körde vagnen och packade in det i bilen, Efter det var jag helt slut. Springa runt där när de har gjort om hela affären, hittade inget. Det tog 2 timmar innan vi var färdiga. Martin stod mest och "passade" vagnen och pratade med alla känningar som vi sprang på, medan jag sprang runt och letade efter alla varor. Men så klart så straffade det sig och jag fick väldigt ont, så igår gjorde jag ingenting. Nu är det bättre igen.

Är hemma nu! 101108

Så nu har jag äntligen fått komma hem. Tack till alla som har ringt, besökt och stöttat mig på FB. Det var otroligt segt att vara där när man mådde bättre. Det blev en liten slump som avgjorde att jag blev av med ryggbedövningen. Igår (söndag) så kände jag att jag började få mycket ondare på eftermiddagen och kvällen jag fick gå upp och gå flera gånger, för att då blev det bättre. Vid 21-tiden hade jag väldigt ont jag gick runt, runt i korridorerna varv efter varv. Så tyckte jag att jag hade fått tillbaka känseln i tuttarna som också fick en dos av bedövningsmedel. Så kände jag med handen på ryggen och då var jag alldeles blöt. Först blev jag lite rädd att det var blod eller något. Så jag springer fram till närmsta sjuksköterska och frågar om jag är blöt på ryggen. Det stämde så de ringer direkt till narkosläkaren som konstatera nålen till ryggbedövningen hade åkt ut och pumpat bedövningsmedel på tröjan istället. Han sa att jag kunde hålla mig till tabletter i stället. Gick det bra under natten, så skulle jag få komma hem väldigt snart. Det gick faktiskt helt okey så nu är jag hemma.

På söndag förmiddag fick jag byta rum och hamnade med en dam från Göteborg. Hon låg i rummet som var i vägg i vägg med mitt,  jag var faktiskt lite rädd för henne för hon skällde på sin gubbe eller vem det nu va som ringde, för hon ville inte att de skulle besöka henne. Men hon var faktiskt jätte trevlig. Vi hade även tv på rummet, det var lyx. Jag ger verkligen en stor eloge till alla sjuksköterskor. Jag skulle inte klara av en enda dag att jobba med det, för det första lukten, sen skulle jag svimma varje gång patienten berättade vad de hade ont, för jag lever mig in i smärtan så mycket så att jag mår dåligt. Sen det med att sticka med sprutor, det var en sköterska som berättade att hon inte gillade att få sprutor, men hon älskade att sticka andra människor. Hon hade verkligen rätt jobb, men så var hon grym på att sticka. Det kändes inget när hon stack mig. Vilken skillnad det var på sjuksköterskorna. 

På hästfronten så är det faktiskt Quantum som är ett problembarn. Han går inte att stänga in någonstans han bara smiter fast han har sällskap i hagen. Pappa hade provat att släppa honom i hagen utanför mitt hus, men då hade han sprungit genom staketet som just nu ligger i hela trädgården. Plus att han har förstört hela gräsmattan. Mamma påstår att han längtar efter mig? Eller så skäms han över vad han har gjort, han behöver ju inte förstöra min gräsmatta för det. Han även varit ute och sprungit på vägen då var det en som hade stannat och fångat in honom och fick leda ner honom med sitt bälte som grimskaft. Hoppas att hon inte hade för stora byxor på sig.

Idag när jag hade kommit hem från sjukhuset, så ringde det en klämkäck telefonförsäljare och frågar: -Hur står det till idag med dig? Jag svara ärligt: -Det är förj..ligt. Snacka om att han kom av sig när jag sa det. Han svarade: -Det var inte bra då får jag återkomma en annan dag. Hihi.  (Det är inte förj..vligt, jag har fått komma hem och jag mår bättre)

Jag har ju inte turen med mig direkt! 101106

För er som inte vet vad som har hänt så har jag blivit sparkad av 2-årshingsten och brutit 6 revben på 9 ställen. En liten blödning på lungan har jag också fått. När jag skriver det här så ligger jag fortfarande på sjukhus. Vi tar det från början vad som hände och vad som händer här på sjukhuset.

I tisdags 2 nov gick jag till stallet som vanligt efter middagen. Det var spöregn så jag valde att inte rida på Crutol. Så tänkte jag tar fram Quantum i stallgången och borstar på honom. Jag höll på ganska länge och han var jätte snäll jag gick fram och tillbaka på båda sidorna och han tyckte det var skönt att bli borstad. Se skulle jag spraya ett medel på hans mugg han tyckte det var lite obehagligt men han skötte sig. När jag skulle gå över till andra sidan så kliade jag honom på rumpan och hade ögonkontakt med honom. När han fick syn på mig med sitt andra öga så blev han livrädd och hoppade fram ganska långt och sparkade bakut. Jag hinner att vända på mig men inte att flytta mig. Han sparkar mig i ryggen ca 5 cm från ryggraden. Jag lägger mig ner på knäna in i hans box, som tur är hans box öppen så jag kommer ifrån han. Jag tappar andan, det har jag gjort förr, men det tog en evighet innan jag kunde andas. Jag trodde att jag aldrig mer kommer att andas. Det var en befrielse när första andetaget kom. Dessvärre kom ju den fruktansvärda smärtan. Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv innan inte ens när jag födde mina barn. Jag lägger mig sen på sidan i hästpisset. Boxen var inte direkt nymockad.

Lite tur i oturen hade jag. 1) Pappa var i stallet när det hände vilket han nästan aldrig bruka vara, så han kunde ringa ambulansen ganska omgående. Jag hade lagt mobilen på laddning så jag hade ingen mobil på mig, men jag vet inte om jag hade klarat att få upp den ur fickan och kunnat att ringa. 2) Sparken kunde träffat på mycket värre ställe, huvudet, bröstkorgen, ryggraden. Pappa ringer in till Martin eftersom han är hemma för det regnade så mycket så han kunde inte jobba. Pappa säger till honom att jag har blivit sparkad och att ambulans är på väg. Vilket skräckscenario Martin får reda på! Ambulansen kommer och gör sina rutiner. De försöker sticka mig i armen på flera ställen för att kunna ge mig smärtlindring innan jag läggs upp på båren. Det går inte att få fram något blod antagligen för chocken och att jag har hunnit bli lite kall. Jag lyfts upp på båren utan smärtlindring. Ajaj!!! När det fått in mig i ambulansen så försöker de ännu en gång att sticka mig innan de kör i väg. Det tar lång tid innan de äntligen hittar lite blod, så jag kan få smärtlindring. Väl inne på sjukhuset så fylls smärtlindringen på rätt mycket och jag blir gött groggy! Morfin är fina grejer det!

Kommer upp till röntgen och får sen beskedet att jag brutit 6 revben på 9 ställen och en svullen lunga med en liten blödning i. De fick tagit av mig alla kläder. (Klippt sönder jacka och tröja) Trätt på en sjukhusrock på fel håll. Sen upp till avdelning 2B. Där jag fick plats bredvid en äldre dam som varken hörde eller såg. Fast att jag var rejält nerdrogad och nästan sov, så blev jag helt klar när hon pratade. Det hördes över hela avdelningen. På natten väcks jag av att en dam från andra sidan väggen ramlar omkull inne på toaletten. Där ligger man i koma i sin säng och kan inte göra något mer än att trycka på den röda knappen. Jag har ju oturen att ligga i ett rum där larmet till sjuksköterskorna sitter utanför dörren så det tjuter hela tiden.

Första natten gick okey jag låg i sängen och luktade svett och hästpiss och hade halva boxen med spån i sängen. Överst på önskelistan stod det dusch. Det fick vänta. Jag hade så ont när jag skulle upp och kissa i en potta som de körde fram till sängen, jag svimmade av smärta när jag skulle kissa, Så duschen fick vänta tills jag hade varit nere på operationen och fått ryggbedövning. Som man brukar få när man föder barn. Jag fick aldrig själv det när jag skulle föda. Det tryckte i mig mycket smärtlindring (morfin) när jag skulle få det så jag fick ligga på uppvaket en timma. När jag sedan kommer upp på avdelningen så har jag fortfarande ont men det är bättre. Mamma sitter och väntar på mig när jag kommer upp, då kommer tårarna. Innan hade jag så mycket morfin i kroppen så det var inte så mycket känslor inblandat. Det var väldigt skönt att hon var där, så inte Martin stod där med barnen när jag mådde så dåligt. Duschen fick skjutas upp. Jag kände mig inte stark nog att gå och duscha. Martin kom sen med barnen. William tyckte det var fruktansvärt jobbigt att se mig. Jag var blek och hade slangar överallt. Kunde inta krama dom hårt. Så det var många tårar den dagen. Fick även en ny rumskompis som skulle opereras för bröstcancer. Jag ligger ju hellre med massa brutna revben än den hemska sjukdomen. Hon var mycket trevlig och lätt att prata med.

Nästa natt fick jag fylla på med smärtlindring för att kunna sova. Dagen efter så stod åter igen dusch på önskelistan men jag hade så ont att jag inte kunde ens vrida på huvudet i sängen. Så när läkaren kom så sa jag som det var och så fick jag dubbel dos av ryggbedövningen. Sen hände det grejer. Efter det kunde jag röra på mig och komma upp och gå. Efter 2 dygn så kommer min efterlängtade dusch, hon hjälpte mig att duscha måste ha haft dåligt luktsinne eller så ljuger hon bra, för hon kände inte hur illa jag luktade, jag höll på att svimma av stanken. De bäddade rent och jag fick rena kläder på mig. Moa var i alla falla ärlig när hon kom och besökte mig. När hon hade kramat om mig så frågade hon mig om jag har duschat. Hon säger att jag luktar gott, det gjorde du inte igår;)

Jag har fått besök och telefonen har ringt men annars så är det fruktansvärt tråkigt att vara här. Läser tidningar och igår kom Sara med böcker. En bok var en bok om Mia Skäringer (från Mia och Klara). Väldigt rolig bok, men tyvärr gör det ju så ont att skratta så jag kan knappt läsa den. Min pump som pumpar in med ryggbedövning strular en hel del. Den hänger på en ställning som jag går runt med hela tiden. Det gäller att inte snubbla på alla sladdar här finns. Förra natten så pep den så varken jag eller min granne kunde sova. Nu har batteriet lagt av helt så nu kan jag inte ens gå på toa innan den börjar att tjuta, måste ha i kontakten hela tiden. Hoppas på att få en ny under dagen. Den här natten har jag varit själv på rummet. Grannen åkte hem igår. Natten var ganska jobbig till en början. Tills de fick tryckt i mig extra smärtlindring och sömntablett. Det här ska vara västa dygnen sen ska smärtan avta. Får hoppas på det. Jag kommer nog att komma hem någon gång i början på nästa vecka beroende på smärtan. Fick hit en dator igår kväll, så nu kan jag har kontakt med omvärlden och det är väldigt skönt:)

En hel vecka utan ridning! 101031

Har nu gått en hel vecka plus 2 dagar utan att jag har suttit på en häst. Tills idag så kunde jag inte hålla mig längre så idag så red jag på Skalman. Det var kul och han kändes jättefin. Planen var att han skulle få vila en vecka bara för jag tycker det är bättre att han vilar på riktigt när här är flera minus ute. Jag har planerat in 2 tävlingar till nu i november sen är det färdigt tävlat för i år. Den här veckan har jag ägnat mig åt att fixa i stallet. Jag har målat, skruvat och stängslat nya hagar. Det blev 3 nya rasthagar. Det blev ganska bra, men som vanligt inte helt perfekt. När pappa är med så ska det göras på hans vis. Jag tänker ut en grej som jag tycker låter enkel och smidigt att göra, då får man bara till svar att så kan man inte göra och när man gör på hans vis så blir det så som jag hade tänkt fast mycket omständigare:p Nu ska vi bara bli färdiga med de sista boxarna, så att vi kan få in alla hästar. Lösdriften är inte heller färdig. Så de går fortfarande ute dygnet runt. Laura släppte vi ut i flocken igen,  vi hade tänkt att ta in henne på natten men hon vill inte komma in. 

Jag hade kamera med mig till Flyinge men jag tog knappt några kort, några på Laura och mamma tog på mig på framridningen. Jag hade ju tänkt att ta bilder i stallet mm. Så jag fick köpa ett kort på Crutol det var riktigt fint. Det var ett fint kort på Bazooka i Tidningen ridsport också. Vill ha det också.

Crutol KS

Nina och Laura KS 

Jag och Crutol på den gyttjiga framridningen!

Här hoppar vi fram.

Det blev långa dagar i Flyinge! 101024

Gick upp tidigt på fredagsmorgonen för att göra i ordning Crutol för start. Det gick åter igen bra, vi fick 4 fel efter ett litet missförstånd på näst sista hindren. Jag är väldigt nöjd med mina rundor! Lite snopet att bommade rullade av men så är det. Efter att jag hade ridit så gick jag för att träffa hejaklacken på läktaren. Linda, Karin och Eva hade kommit ner för att heja på mig och Nina. Från ett annat håll på läktaren så hörde jag någon som ropade: Heja Skalman!!!! Undra vem det var??? Det blev sen lunch och fika med vännerna medan vi tittade på Svante och Cruella de Vil som vi hoppades på att de skulle göra lika fin runda. Men hon rev det andra hindret och så hände det något i 3 kombinationen. Där hon spände till sig och snubblade så hon fick med sig hela hindret. Svante var tvungen att lägga en volt efter så hon slutade på 14 fel.

Tittade på lite 3-årsdressyr där jag såg segraren Sohn der Sonne. Han var riktigt fin. Han stod dessutom bredvid Crutol i stallet så jag pratade med ägarinnan lite grann. Hon skulle eventuellt visa honom på bruksprovet. Klockan 18,30 så var det dags för Laura och Nina och det gick jätte bra. Hon skötte sig exemplariskt inne på banan. Tyvärr så är hon inne i en växtperiod!!! Så stundtals så hamnade hon i framvikt. Vilket inte är så mycket att hänga upp sig på i den här åldern. Nu ska Laura hem till oss och för att vara lite mamma ledig om ett tag. Jag och Nina ska rida henne lite till nu i höst. Sent på kvällen efter finalen bland 3-åringarna i löshoppning. Där en Balou du Rouet häst vann. Så skulle vi göra ett genrep inför auktionen med Bazooka. Så det blev väldigt sent på fredagskvällen.

Upp igen tidigt för att besiktiga Bazooka. När jag sprang med han så tänkte jag att vi skulle springa på varsin sida om en vattenpöl, men Bazooka brydde sig inte ett dugg om att där var en jätte stor vattenpöl, han springer rakt igenom den och blöter ner både mig och sig själv. det var bara till att sola av honom när jag kom till stallet. Tittade sedan på 4-årschampionatet där stoet Bella med den blott 15-åriga ryttarinnan imponerade stort och vann. I mina ögon så vann Turmalin av hingstarna. Han hade utvecklats mycket sen bruksprovet. Jag skulle ta en promenad med Crutol efteråt. Möter Ck och Nina med Laura och Cruella. Precis när jag skulle gå fram och prata med dom så gör Crutol ett bocksprång och sliter sig. Jag ser bara baken av honom när han galoppera iväg i full fart. Jag ber Nina och Ck att gå till stallet så att vi inte får alla KS hästar lösa på Flyinge. Crutol springer in i Flyinges gräsbana. Där finns bara 2 öppningar. Där kommer ganska snabbt en kille som Nina har sagt till och ställer sig i öppningen. Där får Crutol springa tills han lugnade ner sig så jag kunde fånga in honom. Lite mer dramatiskt promenad än vad jag hade tänkt mig.

Så var det dags för kvällens auktion. Alla var laddade och hoppades på att det skulle bli kanon. Jag och mamma var inbjudna av Helena och Rolf till ett Vip bord. Pappa tittade på auktionen från läktaren lite början. Jag hjälpte honom att hämta Bazooka och fixa det sista på honom. Han hade startnummer 21. Auktionen blev lite seg och det blev inga jätte imponerande priser och några blev inte sålda. Så man blev lite nervös. Bazooka hoppade grymt bra och var en av de bästa under kvällen och han blev såld som den näst dyraste på auktionen. Det bästa av allt var att det var en hästägare från Jönköping som vill ha honom i Svantes stall. Så det blir Svante som ska matcha honom i framtiden. Riktigt kul! Eftersom Svante just nu har fullt i sitt stall så fick han följa med oss hem.             

Det gick bättre än vad resultatet visade! 101021

Vi tar det från början. När vi kommer ner så står självaste Peter Eriksson och tar emot oss på parkeringen. Han hade en fin reflexväst och såg ut som vilken parkeringsvakt som helst. Men vilket ner byte. Gå från världsryttare till parkeringvakt! När vi kom ner och hittade boxen till Bazooka och fick in han, så gick vi till Crutol och han stod i andra änden av uppstallningsområdet. Han hade hittat hem och stod och tuggade hö. Jag tog en ridtur och han kändes fin. Sen besiktigade jag honom. Jag han inte gå in och titta på några hästar. Så det blev mat och sen var sängen väldigt skön. Men efter ett par timmar så vaknar jag och trodde att jag skulle brinna upp. Det var så varmt så jag visste inte vad jag skulle bli av. Jag var tvungen att väcka pappa och säga till pappa att sänka värmen. Jag ligger ju på överslafen och kan knappt vända mig i sängen. Men då stänger han av värmen så vid fyra tiden så fryser vi så då fick vi väcka han igen och be honom att sätta på värmen.

När vi och hästarna hade ätit frukost så bestämde sig jag och mamma för att ta med Bazooka och Crutol på en promenad. Mamma var kaxig och sa att hon kunde ta Crutol för han är så snäll. Men oj vad fel hon hade. Crutol dansade så mammahängde mest i snöret. Bazooka skötte sig bättre. Tittade sen på 5-åringarna innan det var dags för middag och en skön tupplur. Jag vaknade och klockan var tre så det var dags att gå banan. När jag kommer ner till banan så fick jag hjärtklappning. Så högt och brett det var jag trodde att jag skulle dö. Svante sa till mig att rida framåt ända fram till hinder nummer 6 efter det så skulle jag ta med en halvhalt för att komma igenom 3 kombinationen. Det var rådet jag fick. Det gick super. Vi kom lite för nära på hinder nummer 6 så han rev knappt. Klarade 3 kombinationen galant och hindret efter. Sen rev han de 2 sista hindrena. Han var knappt i hindrena. Det var fint flyt över hela banan och Crutol hoppade så lätt och han tyckte inte det var högt. En guldstjärna till honom. Imorgon får vi hoppa en tröstklass.

Cruella de Vil var superfin och hoppade felfritt med Svante så henne får vi hålla tummarna för henne. Laura ska göra debut på dressyrbanan. Så henne ska vi kika på också. Hej svejs!!! 

Så nu är det äntligen dags!  101020

Sitter i bilen med mamma på väg ner till breeders i Flyinge! I transporten har vi Bazooka och all mat och utrustning till hästarna. Crutol och Laura har redan åkt med Svante i lastbilen. Pappa kommer när han nu är färdig med allt han ska göra, innan han lämnar sina älskade kor. När vi åkte så hackade han halm till korna. Han tar husvagnen med sig när han kommer så jag hoppas att han kommer innan jag ska gå och lägga mig. Mamma har packat all mat och sina och pappas grejer i husvagnen, när mamma frågade vad han skulle ha med sig så svarade han tandborste, öl, cykel och ett par jeans, så det är det han har med sig under 5 dagar. Jag har packat hästutrustningen och mina grejer. Pappa hoppas man alltid att han får med sig själv.

När jag red Crutol igår så kändes han fin och var på tårna. Jaja på tårna när det gäller honom. Vilket menas att han var lite, lite kvickare i fötterna. Jag fick avbryta ritten under galopparbetet när det kom en störtskur. När jag kommer in i stallet så har det naturligtvis slutat att regna. Eftersom han var blötlagd så duschade vi honom inför Flyinge. Läste att det skulle rullas ut röda mattan i stallet där Bazooka ska stå, fint ska det vara.

Det närmar sig med stormsteg! 101014

Om en vecka har jag ridit första klassen så nu börjar det dra ihop sig till Flyinge. Jag åkte med Crutol till Kungsbacka, åter igen ensam. Till första klassen hjälpte Amanda hålla hästen när det var bangång och sen hjälpte Svante mig att hålla han. Det är inte varje dag som man har Svante som hästskötare. Det var ju lite värre med den där luftfärden än vad vi trodde från början, så han var inte med och tävlade själv utan Matilda som är anställd tävlade några hästar. Så det blev bara en start för Caramell förra helgen, där var hon felfri i grunden och två tidsfel i omhoppningen i en 1,35 hoppning. 

Åter till Crutol. Jag hade nog kunnat lägga ut en hög med hö och lämnat honom där när jag gick banan, så hade han fortfarande stått och tuggat när jag hade kommit tillbaka. Han är en äkta skalman. Jag hade huvudet under armen kände mig allmän ringrostig efter ett litet tävlingsuppehåll. Jag red riktigt dåligt i första klassen. Fick en massa fel. Svante var arg på mig för jag hade suttigt och rattat och haft mig. Jag kände att jag behöver inte åka till Flyinge, för jag har inte där att göra när man rider så dåligt. Jag hade en 1.30 klass kvar så det var bara till att bita ihop. Självförtroendet var lite dåligt, men Svante hjälpte mig på framridningen och vi fick det att fungerar igen. När det är 1,30 så kan man inte hålla på att ratta för då hamnar man i hindrena, man måste rida, Svante red lika mycket som jag från sargen. Jag hörde hans röst hela tiden, -Fortsätt, fortsätt. Sista linjen hade vi fått upp sådan fart så då kom det ett prooo från Svante. När jag kommer ut så säger han du rider mycket bättre när det är högre, för då är du mer rädd för hindrena. Det stämmer faktiskt, då vågar jag inte bromsa.

Skulle ut med barnen och köra Mussli med sulkyn. När jag hade kopplat på vagnen och satt i barnen, så upptäcker jag att däcket har exploderat. Nu ska ni inte tro att jag ställde in hästen och lagade däcket. Utan vi körde ändå. Jag valda att inte åka med, jag gick bredvid i stället för att spara lite på fälgen. Så motion blev det. Det är alltid kul att köra förbi hästhagarna med häst och vagn. Man får då se sina unghästar röra på sig. Vi har precis tagit hen Corinne KS och Daunia KS från betet. Daunia var en positiv överraskning hon har vuxit i fronten och blivit ädlare och rörde sig riktigt bra, när vi passerade. Sen har vi vårat svarta guld Himalaya KS. Läste att Totilas hade blivit såld för ca 100 miljoner. 99 miljoner måsta vara för att han är svart:p Himalaya rör sig riktigt fint, så om några år så kanske jag fräser runt på dressyrbanorna.

Bazooka, Bazooka!!!! Vilken häst. Jag har nästan ångrat mig. Från att ha gått med ångest en hel dag innan man ska rida på han, för att man är livrädd för honom, till att längta till att rida på han, för han är så rolig och underbar att rida. Det kallar jag utveckling:) Han är så fin särskilt galoppen, där han går fram när jag tänker framåt och samlar och kortar sig när man rätar upp sig i sadeln lite, lite. Så känslig och mjuk han är. Jag var tvungen att ringa pappa igår och visa honom. Han har inte sett honom sen jag satt som förstelnad på honom och höll i manen och var beredd på varenda steg han tog så att han inte skulle bli rädd och kasta av mig. Han blev mycket stolt och glad. Den som köper den här hästen kommer få en mycket fin häst:)

Som det kan gå! 101007

När jag för ett par dagar sen skulle rida Bazooka hemma i paddocken för första gången efter sommarbetet. Innan dess har jag hållit mig till ridhus för att känna mig trygg. Det börjar fungera mycket bra med Bazooka så jag vill tänja på gränserna. Det började med att jag gick ut i paddocken för att longera honom, då är han lite spänd för att Maria som hjälper pappa med korna står och målar stallet. (rött blir det och det blir riktigt fint). Men han slappnar av ganska fort. Jag har ju "turen" att ha paddocken mitt i hästhagen. Så när jag ska sitta upp så kommer Walentcia ner till stallet för att dricka vatten, jag hoppar upp på Bazooka i alla fall för Walentcia (20 år) är rätt långsam så man kan vänta länge innan hon kommer ner till vattnet, plus att Maria står och målar så hon står och tittar ganska länge. 

Jag rider på som vanligt på Bazooka  och han sköter sig. Helt plötsligt kommer hela flocken ner för de blir nyfikna på vad som händer. De bestämmer sig för att gå ner i den andra hagen och då måste de passera Maria lite närmre. När alla har passerat utom ett föl så blir de lite skrämda, så det sista fölet vänder och springer tillbacka och börjar att gnägga och blir väldigt oroligt. Sen ser jag fölet ta riktning och försöker krypa under strömtrådarna till paddocken. En sekund senare har jag ett föl i paddocken. Inte spännande alls när man sitter på Bazooka. Men jag är snabb och hoppar av honom och Maria hjälper mig att jaga ut fölet från paddocken. Fölet springer så klart inte till sin mamma utan springer tillbaka till den hagen den var i innan och springer och gnäggar i full galopp. Jag sitter faktiskt upp igen och rider färdigt Bazooka han är lite spänd men han sköter sig jättebra.

Nina ringde för några dagar sen och sa. Vet du vad som har hänt?????  Man blir ju rätt så nyfiken när någon säger så i första meningen. Nästa mening är: Svante har åkt av Laura!!!!! Ja, han skulle vara snäll och hjälpa/prova Laura åt mig (Nina). Då gick pulsen upp på mig. Har han skadat sig? Vad hände? Det måste ju vara ett fall på minst 2 meter. Det har varit min stora skräck att åka av henne eftersom hon är så fruktansvärt hög. De hade longerat henne som vanligt och sen hade Svante hoppat upp och kliat henne vid mankammen som vi brukar göra och vänt henne försiktigt åt vänster, men hon hade tydligen känt att det var en helt annan som kom upp på ryggen än jag och Nina, hon hade bockat av honom direkt. Bockat baklänges (hur man nu gör det???) Svante hade tydligen försökt att hålla sig kvar så gott han kunde men det gick inte, båda tyglarna hade gått av ca 2 dm från bettringarna och han hade landat på ryggen. Svante var för säkerhets skull och kollade upp sin rygg hos läkaren dagen efter, men han var mest mörbultad. Tur att det inte hände något med Svante. När jag hade åkt av Bazooka och skadat mig så sa han att det är säkrare att hoppa 160 hinder än att rida 3-åringar:)))

Moa tränar på för fullt med Mussli på ponnyridningen. Nu var det Matilda som höll i den den här gången för Emma var sjuk. Matilda ställde den vanliga frågan mot slutet av lektionen. Är det någon som vill galoppera? Moa har varje gång svarat nej och jag hade inte väntat mig något annat svar nu heller. Men den här gången så sa hon helt plösligt ja. Så vi travade genom svängen och försökte få Mussli i galopp. Inte helt lätt, först blir det ökad trav innan man kommer in i galopp och då är det inte helt lätt att hålla balansen. Det blev några galoppsteg sen slänger sig Moa runt halsen på Mussli. Då gäller det att fånga barnet och bromsa ponnyn. När det är gjort så gallskriker Moa av skräck. Hon lugnar sig ganska snabbt och alla berömmer henne hur duktig hon var. När vi kommer hem så frågar mormor hur det hade gått på ponnyridningen. Hon ler stort och säger att hon har galopperat, men jag skrek sen, för det gick lite, lite för fort:)

Snurrigt värre och italienskt fotboll! 100929

Har varit och tävlat Crutol och försökte ändra om honom till Lille Skutt. Nja det gick väl sådär. Var i halmstad och startade i 1.25 och 1.35 med de äldre hästarna. Har inte ridit en riktig tävling på 8 år, så det var verkligen på tiden. Hur det gick?? Helt okey, första klassen var en tidshoppning och då skulle jag försöka att rida med högre tempo än vad jag brukar och svänga lite snävare. I början gick det långsamt och så gick det lite fortare på slutet där rev han ett hinder när jag försökte svänga över hindret. Banan var väldigt snurrig och det gick mest i höger varv så jag kände mig väldigt yr när jag gick i mål och jag var inte helt säker på att jag hade hoppat alla hinder, med det lyckades jag med. Nästa klass var debut i 1.35. det kändes som den inte var maxad eller är det jag som har vant mig att hoppa höga hinder. Jag gissar på att det var en ganska snäll 1.35, men det var väldigt konstiga distanser, så jag tryckte på han lite mycket i en kombination där det var kort emellan men var tvungen och rida framåt på nästa distans så 4 fel blev det i debuten. Han hoppade fint och jag fick en bra känsla.

När jag kom hem så skulle jag planera tävlingarna fram tills Breeders och upptäcker att det finns inga tävlingar. Jag hittar en tävling på nära håll och det är i Kungsbacka en onsdag som jag jobbar på. Nej, jag är på utbildning med jobbet. En tävling som fanns var i Lidköping den 8-10:onde oktober. 20 mil enkel väg. Dit har absolut inte lust att åka. Så det var bara till att gå till chefen och lägga på charmen och tycka synd om sig själv och be snällt om ledigt och flytta på min utbildning till ett senare tillfälle. Jag förklarade för honom att jag inte kunde åka till Lidköping och tävla, så jag måste få ledigt så att jag kan tävla i Kungsbacka istället. Jag lyckades med det, så jag är så nöjd:)

Namnen på fölen blev en hel del taget från den italienska fotbollen där Catania och Fiorentina är fotbollslag, Quinelle blev väl en blandning av Quintender och Ellen, så kan det bli:). Så nu är det chippade och id- kontrollerde. Bazooka som är ett raketgevär är ju ett passande namn på den hästen. Han är som en raket, verkligen. När han stod uppställd på stallgången för ett tag sen, så blir han plötsligt rädd för något, och dra sönder grimman och smiter. Raket fort går det och så springer han till mammas trädgård och omvandlar den till en gräsmatta med djupa hål i, inte så svårt när det har regnat mycket. Annars så går det bra med han, jag rider honom och han sköter sig, han kan fortfarande hoppa till, men han gör inget. 

Det är kul när man får rapporter från våra uppfödningar, vad som händer med dem. Senast var det San Tiago som vi sålde i våras. 

En annan uppfödning som vi sålde som dressyr häst är Cinnamon KS. Hon hamnade på 15:onde plats av 60 starter i semifinalen i 4-årschampionatet i hoppning. Då har ryttaren inte tävlat i hoppning sen hon red B-ponny. Imponerande! Läs mer om dem på deras hemsida.

Laura som tränas inför 3-årschampionatet, fick jag låna förra veckan när Nina (som ska rida henne på championatet) var och semestrade på Mallorca. Jag passade på att träna för Kicki Linell med henne och vi tyckte att det var lika jobbigt båda två. Phu! Dagen efter så förstod hon lite mer vad hon skulle göra så hon gick super fint. Nina var också nöjd med vad hon fick tillbaka:) Annars så träna jag på med Crutol för Kicki och vi har kommit en bra bit på vägen. Så här ser det ut!

För ett tag sen så lämnade jag allt vad häst heter hemma och begav mig med min familj och min bästa kompis Sara och hennes familj till Danmark. Närmare bestämt Legoland och Lalandia. På bilden ser ni när vi åker en slags bergodalbana och släpper loss och har super kul med våra söner William och Kevin:D  Lova att inte skratta:)

Det var som kniven mot strupen! 100915

Idag begav jag mig helt själv till Kungsbacka (Jo, Crutol hade jag med mig, han är min gentleman) för att få det sista kvalet gjort. Jag hade 2 chanser att lyckas efter som jag hade schabblat bort en del kval genom att rida för långsamt. Han har känns så fin nu det sista så jag var inte direkt orolig, bara jag gör mitt jobb så hoppar han i generellt felfritt. Jag hade anmält mig till två 1.30 hoppningar så det var första gången jag skulle gå in i 1.30. När jag åkte hem så kom jag tänka på att det var den första inomhus tävlingen för i år. Han har inte tävlat inomhus sen Breeders förra året. Hoppsan. Jag gick givetvis inte felfritt. Jag hade 8 fel. Jag satt med handbromsen inne, på en linje och fick in ett galoppsprång extra. Sen gick luften ut mig lite så jag red lite slarvigt på ett räcke.

Så det var bara till att bita ihop och hoppas att lyckas med den sista chansen. Svante var även där och tävlade. Han sa bara till mig att jag måste öka tempot. Han hjälpte mig med framridningen. Han sa att jag inte får göra några halvhalter innan hindret, vilket jag är bra på att göra. Crutol hoppade super på framridningen. Svante startade precis innan mig med Cruella de fick 5 fel. Det var kul att se Cruella, jag har inte sett henne sen i Falsterbo. Hon var jättefin. Sen var det min tur. Jag red med bra tempo och han hoppade fint var i några vilket han inte bruka vara. Han började nog bli lite trött. Från sargen hörde jag en som stod smackade hela tiden när jag red. Det måste varit Svante. För vem skulle annars stå och heja på mig, eftersom jag hade åkt dit själv;) Crutol var i även det sista och då vände jag mig om, den låg kvar men spänningen var inte över. När de andra var felfria så spelade de en liten melodisnutt. Så säger speakern det var noll fel på hinder. (Då trodde jag att jag hade tidsfel.) Efter en stund så säger han: Inom maxtiden. Då var lyckan total.

Laura och jag fastnade i trädtopparna! 100829

I lördags så begav jag mig  till Linda för att rida en tur i skogen med Laura. Det är bra att komma ut i skogen med unghästarna ibland. Vi hade även ringt Eva som ville också komma ut med sin unghäst. Det var 4 årshingsten "Otto" som skulle med. Alltid lika spännande och ha med en hingst i sällskap med 2 ston. Men Otto skötte sig exemplariskt så det var inga problem. Värre var det med omgivningarna och valet av ridväg. När vi kommer till en grind så säger Linda: Om här går några djur så är det bara får som går här, så det är ingen fara. De brukar hålla sig undan. När vi skrittar på vägen i genom hagen så ser jag ingen fårskit däremot färska koblajor. Å mycket riktigt så är vi inne i kohagen. Otto har aldrig sett kor så han blir lite lätt upphetsad. Vi ber en stilla bön att korna ligger kvar där dom är, så att de inte reser sig och kommer springandes för då har vi nog en Otto i baken på stona. Laura är van kor så hon var lugn. Vi lyckades att passera kohagen utan några större incidenter. 

Ridturen flyter på lugnt och stilla tills vi svänger in på en kuperad skogsväg. Eftersom det har regnat en del den sista tiden så är mer eller mindre kärr med gyttja som vi ska gå igenom. Laura gillar inte riktigt det, så hon tar och hoppar rakt ut i buskaget och fastar på de små träden samtidigt står vi i en kraftig nedförsbacke och där sitter vi fast. Vi kommer inte framåt eller bakåt, åt sidan vill hon inte gå för där är ett litet träd och bakom trädet är det en massa gyttja. Jag är tvungen att hoppa av, och vad landar jag då. Jo, i ett annat träd så jag står och balansera på trädtopparna. Jag lyckades komma ner och sen var det till att försöka att bogsera ut Laura från buskaget. Det är mindre kul att stå en halvmeter nedanför henne som är 1,76 m över havet. Man ser hennes ögon som är stora som tefat och hon skriker inombords: -Stå där, så hoppar jag i din famn och så bär du bort mig ifrån det här hemska stället. Det var nog det hon ville. Så det gällde att se till att inte fötterna hade fastnat i gyttjan utan att man kunde flytta på sig när hon kom flygandes. Bakom oss stod Otto som också var lite skärrad och ville inte stå still så det gällde att få henne där ifrån så fort som möjligt. Men det löste sig tills sist och vi kom ut från kärret hela dock ej rena.

Jag var och dräktighets undersökte Walentcia i fredags och efter en lång stund hittat vi ett foster. Hon är nämligen inte helt enkel att undersöka och det är i stort sett bara veterinären Björn som kan göra det, men hon håller på att ta livet av honom nästan varje gång för hon klämmer så hårt så att svetten lackar i pannan på Björn. Man är rädd att Björn ska få en hjärtattack. Det hade fint om det hade stått i tidningarna. "HÄST KLÄMDE IHJÄL BJÖRN"

Har varit och tävlat Crutol KS "Skalman" i Svenljunga av alla platser på planeten. Men det var en riktigt mysig tävlingsplats och banan var helt okey. Inte så många starter så det gick snabbt och smidigt. Vi var felfria i 1.20 och även felfri i 1.30 på hinder MEN 2 TIDSFEL vilket inte är okey. Nästa gång så ska jag ta bort ett galoppsprång på varje distans än vad där ska vara, och så ska jag rida som om jag hade stulit hästen. Men jag är supernöjd med Crutol han hoppade så fint. Jag har även börjat att träna för Kicki Linell och hon har hjälpt oss jätte mycket så vi (jag och Skalman) är verkligen på rätt väg.

Det vill sig inte riktigt! 100815

Förra helgen var jag i Lilla Edet och tävlade med Crutol. Där hade vi 6 fel i 120 och rev sista hindret i 1.30 där han hoppade super. Idag så var han åter jätte fin. Ett nedslag i insprånget i kombinationen för att han fick syn på B- hindret så han gick ner för fort och tidsfel i båda klasserna. Jag skulle precis skriva att jag har fått fart på "Skalman" men det går ju inte när jag får massa tidsfel. Jag kan inte skylla på honom för det är jag som rider för långsamt i början på banan. SKÄRPNING JESSICA. Han är riktigt rolig att tävla på och han gör verkligen allt för att vara felfri. Det är piloten det hänger på.

När jag och mamma var i Kungsbacka, så åkte pappa på fölmönstring med Riojas föl och lyckades skrapa ihop 49 poäng. Bra jobbat! Rioja är ju helt enastående på att ge fina föl. Vi har visat 4 av 5 av hennes föl och de har fått 49p eller mer. Det är svårt att lägga ner dressyr aveln när hon pluppar ut så fina föl. Jag har nämligen funderat på det, eftersom vi är mest hoppintresserade. 

Vi har även Walentcia dräktig med Cabachon och Rioja dräktig med Ludwigs Champion på 17 dygn. Laura är också dräktig, så om allt går väl så blir det 3 fölisar nästa år också. Ellens ägare Sofie har betäckt Ellen i år men hon var tyvärr inte dräktig och hingstationen har stängt för säsongen. Lite surt att ett så fint sto ska gå tomt men så är det med djurvärlden. 

Lite mer bilder på guldtjejen:

  

 

Nedan ser du "Emma" e Common Sense u Walentcia ue: Robin Z

Ellens föl e: Quintender

Regnet öste ner på oss! 100805

Ingen bra tävling i Varberg blev det. Det var många som inte kom så det blev lite kort framridning och regnet öste ner på oss. Det blev 5 fel i 1.20 starten och lite mer i 1.30 där den bästa ryttaren hade 12 fel så det var ingen enkel bana. Så kan det vara nya tag till helgen då ska jag till Lilla Edet och tävla. Byn som Gud glömde. Det brukar vår Magnus en kompis till oss säga. Han är nämligen där ifrån. Idag är det träning/Kurs för Stefan Jansson på Månsegården kl 17. Walentcia var dräktig med Cabachon, så nu har vi 2 dräktiga ston. Rioja ska undersökas imorgon fredag. Så mycket mer händer inte hos oss just nu. 

Hallå där!!! Nu var det ett tag sen! 100727

Jag har faktiskt semester. Så jag hinner inte sitta framför datorn. Men det händer en del hemma hos oss ändå, nu ska jag bara komma på vad som har hänt sen vi kom hem ifrån Falsterbo. Kan meddela att våra 3 små stoföl mår mycket bra och vi är riktigt nöjda med dem. De har inte fått några namn än, jag vill tacka alla förslag som jag har fått, har inte hunnit att utvärdera dem ännu. Laura är dräktig på 17 dygn hon skulle varit undersökt på 40 dygn i måndags, men de hade glömt att pappa skulle komma så veterinären hade åkt hem fast han bara var 3 minuter sen. Så imorgon så får jag åka med henne:( Walentcia är omseminerad med Cabachon. Är inte undersökt på 17 dygn ännu. 

Så till Rioja, där jag inte har sagt vad det blev för hingst. Eftersom jag såg 3 dressyr hästar totalt (ston och valacker) under en hel vecka i Falsterbo så kunde jag inte spana in några tänkbara hingstar till henne. Men på hoppbanan så hittade jag en hopphingst:) Jag tyckte att vi kunde testa en hopphingst på henne för det finns en hel del hoppblod i de bästa dressyr hästarna. Valet föll på Ludwigs Champion. Inte en aning om det kommer att bli bra eller inte. Kul att testa något nytt. Pappa var tydligen inte så nöjd med det valet. Men med tanke på att han hade sett 1 dressyr häst, och det är han som ska avla på dressyr hästar. Det här var bara ett förslag han får bestämma själv vilken hingst han vill bara han inte tar samma. Vilket han har lyckats med ibland att göra. Ändå så säger han att helsyskon blir aldrig lika. Så han är så gullig och ringer och väcker mig kl 7.15 på morgonen och skriker i luren du har en kvart på dig att bestämma en hingst till Rioja!!! Hallå eller!!! Då tycker han att jag ska leta upp en annan hingst. Men jag har lämnat in mina förslag och du får ta vilken hingst du vill. Jag rabblar upp en massa andra förslag som jag kan i huvudet eftersom jag inte hittar mina glasögon och kan gå in på datorn och läsa. Men inga av de förslagen duger heller. Så till till sist säger han: -Vi får väl ta den där hingsten "Ludwigs Champion". Nästa år kommer vi väl att missa brunsten för att vi inte har bestämt vilken hingst vi skulle ha. Hihi

Caramell var super fin i Aachen. Svante var riktigt nöjd med henne, det var grymt stora hinder och Svante sa att där var en trippelbarr i uppförsbacke, som var gigantisk stor och sträckte du ut armarna så räckte du inte över mellan oxrana. De hade lite stolpe ut ett nedslag för mycket i varje klass. Idag har mamma, pappa och Svante flugit till London. För nu är det dags för superliga tävlingar i Hickstead. Mamma och Pappa ska vara där tills på söndag och titta på tävlingarna. Så det är bara till att sitta hemma och hålla tummarna:)

Hemma tränar jag på med Crutol och Laura. Nina hjälper mig att rida Laura, hon ska nämligen låna henne på Stefan Janssons dressyrkurs som han kommer ha på Månsegården den 5 augusti. Jag själv ska rida Crutol han kan behöva ett dressyrpass. Jag har annars precis varit på kurs hos Svante i 2 dagar. Han säger om vi blir lite snabbare båda två så kommer det att bli bra. Jag känner att jag och Crutol är som Skalman på turné. Nu till helgen så laddar vi för Varbergs RK tävlingar på Kvaragården på söndag. Hemma har jag också hjälp från oväntat håll. En liten prinsessa hjälper mig att bygga hindrena:) 

Falsterbo 2010! 100713

Jag hade ju tänkt att rapportera nere från Falsterbo, men det var så dålig sändning så det gick inte. Sen kan man ju säga att det är fullt upp när man är i Falsterbo. Tidiga mornar och sena kvällar. Vi hade toppen väder hela veckan det regnade lite en kväll och natt. Med Caramell blev det inte riktigt vad vi hade tänkt. Hon var halt vid första vet.besiktningen. Sen var hon okey. Svante vågade inte starta henne i Falsterbo. Hon är helt återställd nu och är i Aachen och tävlar. De var felfria i dagens 150 hoppning. Aachen är den största tävlingen efter ett mästerskap. Hopparenan är väldigt stor. Svante hade sagt att han behövde karta och kompass inne på arenan, så stor är den. Hihi.

Mycket bad blev det i Falsterbo. Där är en sån härlig strand. Längtar redan tillbaka till nästa år.

William provar sitt nya cyklop. Jag och Moa myser på stranden.

 

Cruella de Vil KS hade 4 fel första dagen. Dag 2 fick hon 15 fel. Var lite matt. Hon är inte riktigt färdig för det här än. När hon har ork så hoppar hon riktigt bra. 

 

Ett härligt språng över trippelbarren.

 

Caramell KS reds bara på framridningen. Var även med på en träning för Hans Hoorn. Där gick hon riktigt fint.

Vi var på en fest inför VM i USA. USA-tema var det, så vi införskaffade oss varsin cowboy hatt på mässan.

 

Magisk stämning var det när Sverige vann Superligan. Här är det Rolf-Göran som skrittar ut från banan. Efter att har säkrat segern. Ett fullsatt Falsterbo står upp och applåderar. 

Nu  är det Falsterbo!!! 100704

Sitter i bilen med min nya laptop på väg ner till Falsterbo för att titta på alla fina hästar och umgås med mina härliga hästvänner. Martin och barnen är också med förståss. Mamma och pappa kommer med husvagnen som vi ska bo i efter. De hästar som är med som Svante ska rida är Cruella de Vil KS och Caramell KS. Caramell KS ska inte gå några stora klasser hon ska bara värma upp till nästa tävling som är i Aachen helgen efter Falsterbo. Vi håller tummarna för Cruella så hon gör en fin tävling.

Hemma har vi släppt alla hästar på bete. Det var bara Crutol och Mussli kvar inne. Crutol släppte vi bland ungstona och Mussli har jag lett bort till grannen Anna som får passa henne för hon kan vi inte släppa på bete för då kan hon få fång. Jag och Crutol var och tävlade i Björbäck igår. Vi hade gäster från Belgien i fredags så jag somnade inte innan vid ett och kl stod på kl 5. Jag kan ju bara säga att jag låg kvar hemma i sängen när jag red för jag red riktigt dåligt. Snabb tävling var det, vi var hemma kl 11 igen. 

Jag kan säga att Walentcia inte var dräktig och ägget på 30:onde dygnet hade gått. (Skriver man så???) så vi får vänta med att seminera henne. Laura var dräktig med Connaisseur. Nu inväntar vi bara det sista fölet som Rioja ska få. Tiden går ut idag, men hon brukar gå över en vecka så vi hoppas att hon väntar med att föla tills vi kommer hem.

Det händer grejer när våra hästar är ute visar upp sig! 100624

Jag och Crutol var på Jump´n Learn på Kvarnagården i Varberg och hoppade 120 och 130. Det var genrep inför Falsterbo om man nu har kvalat. Vilket jag inte har gjort pga av en viss Bazooka. Crutol var jätte duktig han var felfri i 120 och hade några ner i 130. Men då var han trött. Det kändes att han hade tävlat i helgen och det var många språng. Han kämpade på väl. Hoppade även vattengraven. Som vissa hade lite problem med. Se en film på Crutol här:

En av de som hade problem var Svante och Cruella. Cruella ville inte alls hoppa. Svante försökte fast då fick det bli utan häst. Cruella stannade 2 gånger så han åkte av. En liten rolig film på det kan ni se här. I övrigt var hon spänd och sprang bara på. Så det var mest lydnadsövningar.

En som var jätte duktig inne på banan var Caprillo KS 4 år. Det var Svantes och Ninas duktiga anställda Matilda Larsson som red honom. Se en film på honom här. Sämre var han i uppförande för när han stod i lilla hästbussen så lyckades hoppa över bommen 2 gånger och ramla ut i framdörren. Men det kan vara bra att veta om man har fullt i lastbilen eller i transporten, så kan han nog få plats i koffertluckan:p Nu har Caprillo kommit hem till oss, för att få lite semester och gå på bete. Det gick förvånansvärt bra att släppa ihop honom med hingstflocken. Bazooka är ju numera valack:P så han tog inte upp någon direkt kamp med honom. Så det blev ganska lugnt snabbt. Bara Caprillo fick sprungit av sig.

På föl fronten går det trögt. Bara för att jag sa att Ellen skulle knipa så behöver hon inte göra det längre. Är grymt nyfiken på vad det blir? Vi får se om det blir ett midsommarföl. Om jag minns rätt så är Ellen född en påskafton så hon kanske vill hålla sig till afton.

Moa och Mussli kämpar på i ponnygruppen. Idag tränade de volt tillbaka. Förra gången när inte jag var med utan mormor, så var det hoppning och då hoppade hon hela banan själv. 

Om det var fullt upp förra veckan, så är det inget emot vad det var den här veckan! 100619

Jag har jobbat grymt mycket den här veckan, i alla fall måndag till torsdag. Fredagen var jag ledig och jag och mamma åkte tåg till Borås djurpark med barnen och barnens kusin. Det som har hänt på hästfronten är att Laura var inte dräktig med Cashmir. Så då blev pappa tveksam på hans sperma eftersom att det har varit strul med den innan men den ska vara okey enligt Flyinge. Det kan ju inte vara fel på stoet?!!? Så det blev ett hingstbyte bara så där. Valet blev då den andra 3-årshingsten Connaisseur. Just det. Det blir aldrig som man har tänkt sig. Jag har även hunnit med att träna för Svante i veckan. Det gick åter igen bra och jag ser fram emot morgondagen. Crutol är en häst som passar mig. Han är snäll, hoppar allt och långsam eftersom när man börjar bli äldre så vill man inte att det ska gå för fort. Han har även stor kapacitet och är stor själv och då blir inte hinderna så höga. Vi ska debutera i 130 imorgon. Jag kan ju nästan säga att det är debut för mig också. Jag har inte hoppat 130 på 8 år.

Paus

Har just nu varit och hämtat pappa på en 30-årsfest (Mina föräldrar är lite mer ungdomliga än vad jag är ibland). De har ringt och sagt att hans kvigor är på flykt. Klockan är nu 00.30 och jag har precis kommit in jag antar att ja ska köra ner honom på festen igen om en stund. Så är det att ha djur, fast jag föredrar hästar de är inte så ofta man får jaga dom på bygden. 

Annars inväntar vi föl nummer 2. Det börjar att närmar sig jag tror att Ellen kommer att föla inom ett par dagar. Hon har nu bara en vecka kvar så hon lyckades att knipa så att det inte föddes över en månad för tidigt. 

Paus igen

Nu har jag kört ner pappa till festen igen. Klockan är nu 00.55 och jag borde gå och lägga mig. Jag har jobbat kväll den här veckan och då jobbar man till kl 23,40 så jag har vänt dygnet lite. Jag råkade slå på tv för att titta på vigseln mellan Viktoria och Daniel för att sedan titta på fotbolls VM. Men då fastade Moa framför tv och skulle se prinsessbröllop. Men hon tyckte att Viktorias klänning var för lång. Hon undrade om de inte kunde klippa av det som släpade i marken efter klänningen för det blev ju smutsigt:p När vi var på Öland förra året så var vi på Borgholm så sa vi att kungen har sin "sommarstuga" här. När vi kör in mot Borgholm så går där en massa kor. Då säger William Har kungen kor??? Det har ju morfar också:p

Fullt upp just nu! 100608

Det har varit fint väder nu ett tag och då ska man göra allting på samma gång vilket blir att man inte hinner med att sitta här och skriva om vad som händer. Det händer mycket just nu. Trädgården ska rensas, har legat som en jordfräs i landen, gräset ska klippas. Huset ska tvättas för att senare målas om och hästar ska flyttas till nya beten. mm. 

Laura är i alla fall seminerad med Cashmir en 3 årshingst som Flyinge har. Tyvärr hade hon 2 ägg som släppte så vi får ser hur det ser ut nu på 17 dygn. Sen var det det här med Walentcias hingstval. Vi hade diskussioner i söndags kväll i nästan 2 timmar. Jag satt framför min dator hemma hos mig och pappa satt vid sin hos sig, ändå bor vi bara 40 meter ifrån varandra. Vi tittade på videos på hingstar samtidigt som vi pratade i telefon och av alla som vi hittade var där ingen som passade oss, vi hittade fel på alla. Nu menar jag inte att hingstarna att det var fel på dem utan att de hade egenskaper som inte passade Walentcia. Så det blev i stort sätt uteslutnings metoden. Ändå är vi inte nöjda med hingstvalet, men det blir vad det blir och nu är sperman instoppad. Så nu kan vi inte göra något. Valet föll på Cabachon e: Casall som jag har skrivit om här innan. Här är en video på honom

Åter till min kära Bazooka som inte har varit så gullig på sista tiden. Det gick bra att rida honom så länge jag red honom varje dag men efter 3 dagars vila så var det som att börja om från början. Nästan i alla fall. Han har varit väldigt spänd och har hoppat runt med mig ett par gånger. Jag har inte åkt av, men hoppat av i farten och då har han blivit ännu spändare. I fredags fick jag nog, han gjorde precis som han ville med mig plus att han var jätte spänd samtidigt, så jag kunde inte gå på honom. Jag bad pappa att ringa och beställa kastrerations tid. Vilket jag inte tror att det hjälper, men man kan ju alltid hoppas. Så idag blev han valack och står nere i stallet och har mycket ont. Det går väl över snart. Han får gå på bete ett tag nu och så får jag ta tag i honom senare i sommar.

Det är även full fart på barnens aktiviteter det är fotboll, crosskola och ridning på schemat. Moa har blivit så duktig på att rida. Nu kan hon rida lite själv. Har lite svårt att få igång Mussli när hon stannar men det kommer snart. Här är en liten video på Moa när hon rider. Det var även en ny utflykt med William och de skulle ha med sig fika. Nu var personalen snäll och sa till mig dagen innan, att det är utflykt imorgon. Den här gången kom jag ihåg det. Nu hade jag ingen käck väska att packa det i, som vanligt så har inte jag sånt hemma. Det fick bli en plastpåse. Så klart var den bästa storleken på påsen en systemet påse!! Personalen och föräldrarna skrattade gott när William kommer och visar stolt sin fika påse. Han är så klart inte medveten vad det är för påse, inte än i alla fall. Lite får man bjuda på:)

Fuxsto efter en icke godkänd hingst!!! 100601

Det här fölet fick vi väl efter våra synder. När pappa skickade ett sms till mig att det var ett fuxsto, så kan jag ju inte påstå att jag blev överlycklig precis, plus att Common Sense inte blev godkänd i år på bruksprovet. Pappa var jätteglad att få ännu ett sto efter Walentcia som vi kan avla på. Ska man verkligen avla på ett fuxsto med en icke godkänd pappa??? Men, men! En bra häst har ju ingen färg brukar man ju säga och det får vi hoppas att det stämmer. Hennes pappa var godkänd förra året och hon kommer att få gröna papper. Hon är faktiskt ganska söt så hon är välkommen i vår hästfamilj. Nu ska jag bara komma på ett namn på henne.

I fredagskväll så påstod pappa att Walentcia skulle föla under natten, han blev sådär smått hysterisk och nervös som han brukar bli. Så han gjorde som han gjorde förra året, stängslade en hage i sin trädgård. Gräsmattan ska göras om så mamma är inte hysterisk än. Det var nog sista gången han fick göra så här, för de håller på att dikar ock lägger om gräsmattan. 

Så har såg det ut i fredags. Fint instängslad runt flaggstången. Pappa gör så här för att han ska slippa gå ut, nu räcker det att titta ut genom fönstret både från mig och hans hus. Kortet är taget från mitt fönster. Inget föl blev det den natten. Mer en upptrampad stig i hagen. Hon trivdes inte i sin nya hage, vi släppte tillbaka henne dagen efter och där fick hon gå tills hon fölade. Pappa cyklade och tittade till henne klockan 2 på natten och då var där inget föl. Klockan 4.30 så sprang där ett föl i hagen:) 

Nu när Walentcia har fölat så blir hon som en unghäst fast sina 20 år. Det går liksom inte att fånga in henne för hon skyddar sitt föl så mycket. Vi var tvungna att fånga fölet för vi skulle ta ett blodprov och se om hon har fått i sig tillräckligt med råmjölk eftersom hon har läckt så mycket. Men det var inte så lätt att fånga henne hon satte bara full fart. Som tur var fölet inte riktigt så snabbt än, så jag fick springa ifatt det och fånge henne. Då gick det bra att fånga Walentcia. När vi senare skulle ta det blodprovet så var hon tvungen att var helt stilla. Inte helt lätt med ett föl. Så vi fick lägga fölet ner och jag fick "sätta" mig på det så att hon låg helt stilla så pappa kunde ta provet. Sen fick mamma köra ner med provet till slöinge och det visade sig att det var bra.

 Kackerlacka och vimsig mamma. 100527

Bazooka har nu äntligen accepterat mig (kackerlackan). Jag har ridit honom söndag, måndag och tisdag fick vila igår och så red jag honom hemma i paddocken idag. Jag förstår honom om han hade känslan av att en kackerlacka kryper på en när jag skulle vara på ryggen att han ville kasta av mig. För det hade jag gjort med kackerlackan också. Men nu har vi blivit riktigt bra kompisar och han har inte en spänt sig de sista gångerna jag har ridit honom så framtiden ser ljus ut för honom som ridhäst och inte som korv. 

Nu väntar vi spänt på att Walentcia ska föla hon har vaxdroppar i form av råmjölk som tyvärr rinner på hennes ben. Jag hoppas verkligen inte att hon läcker för mycket så fölet får i sig för lite råmjölk. Så var det förra året när hon fick Quintera så var hon i Helsingborgs djursjukhus i 3 veckor pga fölsjuka. Ett annat orosmoment är Ellen som också har vaxdroppar, hon har en månad kvar innan hon är beräknad. Pappa pratade med veterinären och sa att de kunde få vaxdroppar i fall fölet vände sig och la sig till rätta. Så det får vi hoppas på. Jag säger bara kniiip.

Jag och Crutol börjar att komma i bar form, i alla fall Crutol. Jag var och tränade för Svante igår och när jag hade hoppat hela banan med Crutol kunde jag knappt andas. Jag var fruktansvärt andfådd. Jag som trodde det räckte med att vara ute och springa 4 gånger efter att inte har gjort något på flera månader. Blodsmak i munnen hade jag i helgen också efter att sprungit med 3- åringarna. Särskilt med Laura, men jag sprang ju så bra att hon fick en 9: på traven. Fattar ni hur snabbt jag sprang? Åter till träningen för Svante där jag verkligen fick bekänna färg. Fick hoppa en bana på 14 språng med en vattengrav också, som låg på 120-130. Det var inte illa vi som inte har hoppat en bana sen i breeders i Flyinge i höstas. Crutol var jätte duktig och jag fick bra hjälp av Svante. Jag ska försöka få med mig hästen när jag rider. Inte bara åka häst. Hehe.

Nu kommer vi till det som jag har så svårt med nämligen att komma ihåg saker som man ska göra med sina barn. Jag som har fullt upp med att hålla reda på mig själv. Jag försökte att var ordentlig när det kom en lapp hem om att William ska ha med sig picknickkorg med mat för att de ska ut på utflykt med dagis. Jag skrev upp det i almanackan, men vad hjälper det när jag inte ens tittar i almanackan. Jag kommer som vanligt med andan i halsen och lämnar in William och Moa på dagis kl 6.30. När jag kommer ut så möter jag Evelina (Williams dagiskompis) bärandes på stor kylväska. Så jag frågar henne vad hon ska göra idag när hon kommer bärandes på en sån. Jag ska på utflykt säger hon. Lång i ansiktet står jag där och frågar hennes mamma om det verkligen var idag det var utflykt. Jo, det tror jag säger hon. Jag springer in och frågar personalen om det verkligen stämmer och det gjorde det. Paniken stiger och jag känner att jag kommer att få en mycket besviken son om jag inte fixar det här. Jag slänger mig på telefonen och ringer och väcker min mamma och säger som det är. Hon har nyckel till mitt hus. Där har jag festisar som hon kan hämtar. Hon packar självklar värsta matsäcken. kycklingklubbor, smörgås, banan och sist men inte minst det han var mest lycklig över kanelbullen. Tack mamma. Det är inte första och sista gången du räddar mig i jobbiga situationer. 

Årets 3-årstest! 100523

Dagen för mig började kl 6 på morgonen. Pappa hade varit ute vid 4 och morgonfodrat plus att han tittade till Walentcia som snart kommer att föla. Tror jag i alla fall. Hon har 2 veckor kvar och hon har fölat mellan 3 och 1 vecka för tidigt alltid. Jag började och fläta Laura som tyckta det var ganska tråkigt att stå still, men det gick ganska bra i alla fall. Släppte in henne i boxen för att sen fortsätta med Bazooka jag hinner börjar med en fläta sen står Laura och kliar ut 4 flätor. Jag fick stängt gallret och gav henne lite mat så att hon slutade och klia. Bazooka står som ett ljus, jag fick tipset att kalla honom Nallen istället för Bazooka och vips så blev han mycket snällare. Hihi. Sen är det bara till att fläta om Laura och direkt så spricker mitt tidschema. Jag går in för att äta lite frukost och när jag kommer ut så har Bazooka kliat ut nästan alla sina flätor. Vi börjar bli kraftigt försenade. Pappa är inte heller färdig han hade inte städat ut transporterna som han hade lovat att göra plus att han skulle släppa ut de andra hästarna. Vi kör hemifrån 45 min senare än vad jag hade tänkt. I väg i föll fart mot Plönninge när vi kommer till mätningen och id-kontrollen så visar det sig att Bazooka pass inte stämde det fick vi rätta till senare han mätte i alla fall 164 cm sen går vi in i manegen prick 9.30 som vi skulle.

Eftersom jag åkte av Bazooka förra veckan så hade jag bokat tid hos Eamon på tisdagen. Men jag hade så klart glömt av att jag skulle till skolan med William och träffa hans nya klass som han ska börja i till hösten. Fick boka av det och istället åka ner på torsdagen så att Eamon fick rida honom. Det tog 1 1/2 timme innan han var klar, då var Bazooka slutkörd. Det har verkligen inte varit en optimal uppladdning för honom. Jag tyckte att Bazooka var lite matt och då blir han obalanserad de sa även att han var spänd i ryggen och hoppade inte med ryggen. Jag är lite tveksam till det, helst när man titta på sista språnget. Jag tyckte att hästarna fick hoppa för många gånger Bazooka hoppade 9 gånger dvs 18 språng och Laura hoppade 10 gånger dvs 20 språng, det är ju mer än vad Caramell hoppar i superligan!!! Men vad hade man att välja på, låta bli att rida honom och då hade han hoppat bättre men då hade vi inte fått diplom, för att han inte hade gått att rida på. Men ett fint gångartsdiplom fick han pga att han var rak i benen, men han har inte kvalat till avelschampionatet för att han travade för dåligt. Det har däremot Laura gjort på sina fina gångarter 999 helt otroligt. Diplomet fick hon inte pga sin 6:a på benställningen. Birgitta Larsson som var extriör domare var även domare när Laura visades som föl och då fick hon 8 på benställningen, man undrar ju vad som har hänt på de här 3 åren. Men så är det med bedömningssport. Vi är nöjda och båda har framtiden för sig.

Ridprovet med Laura gick bra hon var lite spänd i början, men det lossnade senare. Står emot lite fortfarande i bjudningen pga spänning. Bazooka var Eamon snäll och red och det gick jättebra det märktes att han hade blivit ordentligt rastad innan. Nu ska ni inte tror att han ska gå på någon vila för jag måste få ridningen att fungera så idag så var det bara på det igen. Det märkes att han hade gått hårt igår så det gick bra att rida honom idag. 

Detta har hänt! 100516

Crutol är nu återställd igen. Han var halt för att han hade trampat på en sten där han hade haft en hovböld för ett tag sen. En sula på och ett par dagars vila så kunde jag rida på honom igen och han känns riktigt fin. Hade kiropraktorn på honom för någon vecka sen och då fick hon bort ett par låsningar i kroppen så nu är han riktigt lösgjord. Nu ska jag bara försöka att leta upp lite tävlingar så vi får komma ut och hoppa lite. Laura och Bazooka var vi och löshoppade i torsdags och de var jätte duktiga, bara att hoppas att formen håller i sig tills på lördag. Värre är det med ridprovet för jag har åkt av Bazooka igen, jag satt visserligen upp igen och men han var så spänd så han ville inte gå i höger varvet. Så nu får vi bege oss ner till Eamon igen så jag får lite hjälp till med honom. Jag frågade faktiskt om han kunde rida honom på 3- årstestet och det ville han för jag känner mig inte riktigt redo att göra det. Problemet är, att nu har jag åkt av så många gånger så jag spänner mig när jag rider honom och då blir han också spänd. Han slänger inte av mig för han är dum utan han tycker att det är så obehagligt att ha någon på ryggen så han blir så rädd och får panik. Men vi ska jobba bort det men det får ta lite tid. Laura är kanon att rida så henne är det inga problem att visa. Jag behöver träna på att springa med dom lite mera bara.

Caramell har åter igen gjort en bra tävling. Hon räddade kvar Sverige till andra omgången i Superligan genom att gå felfritt. I andra rundan så rev de sista hindret, Svante tog på sig det felet, de fick också ett tidsfel. Svante tyckte att hon hoppade ännu bättre i andra rundan. Men det hade inte spelat någon roll om han var felfri för laget hade blivit 8:a ändå. I GP:n så fick hon 12 fel. Hon kan inte var på topp alltid. Malin och Jens fick varsin placering. Ett stort grattis till dom.

Vi kämpar på! 100511

Håller på för fullt att få mina 3-åringar ridbara inför 3-årstestet nästa helg, det är inte helt enkelt men jag har inte åkt av sen sist. Laura KS är en stor och ståtlig dam på hela 176 cm och när hon skjuter rygg så känns hon som hon är närmare 2 meter hög. Jag hoppas verkligen att jag får ha en pall på ridprovet när jag ska stiga upp på henne för jag kommer inte upp annars. Hon har tyckt att det har varit väldigt kul att flytta sig från pallen när man ska stiga upp, men nu går det hyfsat bra. Hon är fortfarande väldigt spänd när man kommer upp så det ta en stund innan hon slappnar av, så man kan börja att rida. Stor häst =stor gång. Oj! Vilken trav hon har när hon svingar iväg sina långa ben och galoppen ska vi inte prata om den är helt underbar. Ett stort plus som hon har är att hon är väldigt balanserad och det är tur eftersom hon är så stor. Frågan är hur jag ska kunna galoppera i det lilla ridhuset i Plönninge?

Bazooka KS är hästen som verkligen gjort skäl för sitt namn. Var nere hos Eamon 2 gånger förra veckan. Han höll på väldigt länge innan han gav med sig och så gjorde han en grej med honom, så om han skulle bocka igen så skulle han göra det mjukare så jag hade en chans att sitta kvar. BOCKA MJUKARE???? Ok, jag köper det för han har faktiskt inte försökt att bocka sen Eamon jobbade med honom så. Men jag känner mig inte riktigt redo att göra ett ridprov. Man kanske skulle kunna söka dispens.
Förslag:
1) Kan filma honom när jag rider honom hemma och sedan visa upp videon.
2) I fall jag kommer upp, fast jag åker av lika fort så kan jag få godkänt för att jag vågade gå upp på den här hästen.
3) Om jag kommer upp så kan jag visa lite västern konster, han är väldigt bra på att snurra till vänster "Spinn till vänster" Jag håller på att kräkas var enda gång han gör så.
4) I fall jag kommer igång i trav så kan jag bara hålla mig i vänster varv har vi tur så kanske han vill gå i höger men han gillar det inte.

Så hade jag tänkt att göra tävlings debut för i år med Crutol KS. Det verkar som att vi två inte har flytet med oss. Jag har ju som sagt va varit skadad. Nu när jag är på G så har han blivit halt. Troligtvis så har han trampat på en sten där han hade en hovböld för ett tag sen så han ömmar. Vi har skott honom med en sula nu, men det tar ett par dagar innan smärtan försvinner. Så jag kan inte åka och tävla honom på fredag, vilket jag var väldigt laddad för, han också för det har gått så bra på hoppträningarna.

Ps. Det fina besöket vi hade förra veckan var Aina och Annika Karlbom. De gjorde ett reportage om oss och våra hästar för tidningen ridsport som kommer i brevlådan den här veckan om du prenumerera på den. Annars finns den i handeln på måndag. Ds

Rolig dag som engagerade allihopa! 100506

När jag och Moa kommer ner till stallet så står pappa (morfar) och ryktar Mussli och han passar även på att verkar henne när han ändå har henne uppbunden på stallgången. Jag kan inte minnas att han borstade någon ponny åt mig, men det är väl annat när det är barnbarn. Vilken super ponny Mussli är hon är så snäll att hantera och ta med sig i transporten och hon tyckte nog att det var lika roligt som vi hade. Högbrunstig var hon också så hon gick lite långsamt när valackerna gick bakom henne, men hon sprang på lite bättre när de var framför henne. Mamma (mormor) var med och fotade och passade William

 

Här är gruppen med Linnea i täten. Emma Kullenberg är vår duktiga instruktör. I början ville Moa bli ledd, men när hon såg de andra barnen red själva, så skulle jag släppa henne.

Hej vad det går! Svänga gick också jätte bra. Mammorna fick mycket motion också. Lektionen varade i 1h och det var mycket trav.

Linus och William lekte för fullt med sina intressen bland annat traktorn. William ville också rida. Han red en stund efteråt. När lektionen var slut så ville inte Moa gå av hästen, så jag fick dra av henne. Det är väl ett tecken på att hon tyckte det var roligt.

 

Upp och ner den här veckan! 100502

Veckan började kanon jag var på min första hoppträning för i år med Crutol. Han tyckte att det var så kul att få hoppa igen och jag har anmält mig till en tävling den 14 maj. På tisdagen så tog jag med mig Bazooka till Eamon för att han skulle få hoppa upp på honom innan mig så att jag kunde se hur han skötte sig. Eamon jobbade honom länge från marken och sedan satte han sig upp och red på honom i skritt, trav och galopp. Det är helt otroligt att se honom jobba med hästar han vet verkligen vad han håller på med. Sedan var det min tur att rida och det gick super. Eamon förklarade hela tiden vad jag skulle göra med Bazooka och han var jätte duktig, vi skrittade, travade och galopperade också . Det var en super fin häst att rida.

Onsdagen hade vi fint besök. De var tur att de var lite sena. För när jag ska precis gå ner till pappa så kommer han inramlandes och påstår att jag måste klippa honom eller rättare sagt köra med trimmen. Det blev riktigt bra och pappa lovade att komma tillbaka som kund till mig. Vem det fina besöket var återkommer jag till:)

Torsdagen var det bakslagets dag! Jag skulle nämligen rida Bazooka hemma. Jag jobbade honom länge och väl från marken och han verkade att vara helt avspänd så jag satte mig upp och det gick bra tills jag bad honom att skritta på en volt. Då visade han sin rodeo form igen och det tog bara några sekunder sen låg jag i paddockstaketet och kravlade. Det var dåligt innan men nu blev det bara pinnved kvar. Jag slog mig inte så jag tog mig samman och jobbade honom från marken ett tag till tills jag satte mig upp igen och då skrittade vi på en liten volt i ena varvet tills jag skulle prova det andra men då tog han tag igen och bockade av mig. Jag slog mig inte då heller men jag fortsatte att jobba honom och efter totalt 1 och 1/2 timmes arbete med honom så var jag helt slut framför allt mentalt. Jag tappade självförtroendet så jag beslöt att inte sitta upp på honom igen utan vi får åka ner till Eamon igen med honom. Efter det hade jag tänkt att rida Laura men självförtroendet var som bortblåst så jag höll mig på marken och hängde bara på henne lite.

Fredagen så var jag nere i Falkenberg och tittade på när Svante hoppade Cruella. Hon var lite spänd men det får man vara när det är första ute och regnet öser ner. Sen var det Laura som gällde jag jobbade henne och hon var super fin så jag beslöt mig för att hoppa upp på henne, men vad spänd hon blev när jag kom upp och jag blev också nervös men vi slappnade av båda två och jag kunde skritta och trava henne i båda varven. Det kändes verkligen bra så nu är det bara att jobba vidare. Kvällen avslutade med en trevlig Valborgsmässoafton hos vår granne Roger med många grannar och hästfolk och grillning av korv i den stora brasan:)

Nu är jag tillbaka på banan igen! 100425

Så nu har jag både börjat att jobba och rida. Jag hoppas att jag ska kunna hinna med att skriva i min dagbok i fortsättningen med, fast jag har fullt upp nu. Jag har märkt en markant ökning med besökare på hemsidan sen jag började att skriva i dagboken. Kul! Nu har jag bara ridit Crutol här i början han är en rätt så stabil herre som tur är, fast när jag var i skogen idag och red hos Linda visade han andra takter och det blev ett par rejäla bocksprång så det var bara till att hålla i sig så gott jag kunde. Kul med en glad häst. Jag har även jobbat Bazooka från marken och hängt på honom. Jag ska ta hjälp av Eamon och hoppa upp på honom nu till veckan, så att jag kan komma igång att rida på honom. Jag har nämligen anmält de till 3-årstesten 21-23 maj så nu får jag försöka att komma igång att rida dem. Jag ska börja med Laura också nu till veckan hoppas jag. 

Jag tränade med Bazooka och springa med honom. Han vill inte gå ett steg men så kom pappa och hjälpte mig att springa och då gick det genast mycket bättre. Han sa bara om jag springer fortare så blir det ännu bättre. Det fick man höra när man stod med huvudet mellan benen och försökte att chippa efter andan. Oj vad dålig kondition jag har! Har börjat att löpträna lite för att få upp konditionen bättre. När jag kommer hem från mitt första pass så säger mamma: Vilken tid sprang du på? Tid???? Jag var glad att jag överlevde över huvudtaget. Ont i hela kroppen har jag också efter ridningen. Så nu känns det som jag har varit inne i en torktumlare:)

Oj! Vad roligt det var att åka och med och titta på Världcupsfinalen i Genève! 100422

Jag har inte hunnit att skriva här för när vi kom hem kl 20.00 på Kvällen så var vi ju tvungna att fira vår William som fyllde 6 år. Sen har det bara rullat på och man går på något slags lyckorus. Vill tacka alla som har grattat oss och det verkar som att hon och Svante gav en spännande stund framför TV:n. De flesta verkar har sett flaggan på tv också. Kul! Vi hade en rolig diskussion nere i Genève om ko hindret. I första omgången så var det det enda hindret hon var i, typiskt när hon hon är en häst från landet hon har till och med gått tillsammans med kor när hon var unghäst. Så i första rundan i finalen så river hon ko hindret. Vi är super nöjda med hennes och Svantes insats. Jag tror att det var den minst rutinerade häst som gick där nere. Hon hade bara hoppat fyra 1.60 hoppningar innan hon kom dit. Sen gick hon fyra 1.60 hoppningar där nere. Det var inte konstigt att hon kroknade i sista rundan, innan dess hoppade hon suveränt. 

Vi flyger ner till Geneve på torsdag morgon och det går jätte bra, senare får vi reda på att de har stängt flygplatsen 4 timmar efter att vi hade lyft. Så vi hade tur att vi kom med ner. På flygplatsen så springer jag i stort sätt ner Sven-Göran "Svennis" Eriksson. Pappa blir eld och lågor och tycker att jag ska gå fram och ställa mig bredvid honom för att ta ett kort. Så som jag gjorde med Magnus Samuelsson. Men där gick gränsen. Det ville jag inte så pappa gick och tog ett kort på honom i alla fall. 

Här ser ni Caramell i stallet. Jag och pappa står och gosar med henne vilken hon uppskattar mycket. Ck och Caramell går och småpratar med Catoki´s skötare. Lite kul att få de på samma bild, eftersom ägaren till Caramells mamma funderar på att använda honom i år.

Så här ser uppstallningen ut. Allt låg i samma arena. Uppstallning, framridning, tävlingsbanan, mässan, uppvisningsarenan och läktare. En hästägare hade en annorlunda kostym på sig. Pappa funderade på att skaffa en sån. Hehe. Fina hinder var där. Här ett plank med Genèvesjön på. Den hade de även byggt upp inne i arenan. Svante och Algot är det som är bakom hindret.

Ringmastern var ståtligt klädd. När man kom ut ifrån arenan så såg att bergtopparna var klädda med snö. Annars var det 15-20 grader varmt och solsken.

 

På mässan hittade jag en grej som jag kanske skulle behöva. En slags airbag som var förankrad i sadeln, så när du åkte av hästen så fylldes den med luft, nästan som en explosion. Det måste göra jätte ont. Den här champagneflaskan var gigantisk stor, undrar om det var någon som köpte den? Annars så fanns där en dekorativ sadel. Synd att de har målat på en sån fin sadel?

Vi fick en inbjudan till en Vip inbjudan av Hermés. Fin inbjudan med vattenstämpel på. Vi tänkte vad kul att få en inbjudan. Vid entrén där inbjudningen var så fanns de här guldstolarna. Vi var även inne i deras monter och det var rena rea priser. Grimman kostade 5000 kr och det lilla spöt kostade 3500 kr, ridbyxorna kostade 7000 kr. Så vi förväntade oss en riktigt trevligt ställe.

Men tjii fick vi. När vi hade passerat de fina guldstolarna så skulle vi gå en trappa upp och in i ett litet rum med lite soffor och där blev vi faktiskt bjudna på te och kaffe. Min tekopp var som en normal kaffekopp. Medan mamma och pappas kaffekopp var pytte liten.

Vi var även nere i Genève. Klockornas land. Där var hur många klockaffärer som helst. Det kunde ligga flera på rad. Jag och mamma under ett magnoliaträd. Genèvesjön med en sprutande kaskad.

 

Det här männen hittade vi i en jättestor och fin park i centrala Genève. Där köpte vi en glass och bara njöt av det fina vädret. När vi skulle köpa glass så ville vi veta vad det var för smaker, men som de flesta i Schweiz så pratar de bara franska och de vill eller kan inte prata engelska. Men det gick bra och glassen var supergod. 

Så var det det här med hemresan. Flyget blev inställda som alla vet. Vi var nere på tågstationen i Genève men där var fullständigt kaos. Alla försökte att boka om sina resor. Så vi frågade Svante om vi fick lifta hem med hästbussen. Problemet var att Svante skulle inte hem för han skulle tävla i tyska Hagen utanför Osnabrück ungefär halvvägs hem. Egentligen så skulle Svante flugit hem på söndag kväll och åkt ner på onsdag till Hagen och då skulle han ha tagit med sig Let´s Dance som skulle tävla i Hagen. Så vi ber vår snälla granne Roger att komma ner och hämta oss i Hagen. Han får åka hem till Svante och hämta Let´s Danse som han tar med sig ner. Vi möts upp i hagen och vi är där exakt samtidigt. Vi tar in på hotell och sover några timmar innan vi fortsätter hemresan. Sängen var väldigt skön när man hade åkt ca 90 mil i hästbuss och lite i husbil. Parodis ägare Helena och Rolf var också med i Genève. Men de skulle också stanna i Hagen så de kunde vi inte åka med hem. 

Med oss hem i lilla lastbilen fick vi Caramell eftersom hon inte skulle tävla i Hagen. På Hallandsåsen så snöade det för fullt. Brr. Den här skylten var härlig att se efter 180 mil. En nöjd Caramell som tyckte att det var skönt att komma hem. Men hon tyckte inte om att åka själv till en början för då gnäggade hon efter de andra och kickade i väggen. Men hon lugnade sig efter 5 minuter. Man var ju lite orolig att hon skulle göra så hela vägen hem. Vi var även inne hos landslags veterinären Jonas Tornell  när vi åkte hem. Han sa att hon var oförskämd fräsch efter att gått så mycket.

Hög hatt och bibeln! 100410

Jag, Nina, Linda och Karin lämnade ett soligt Varberg för att bege sig till ett mulet Borås. Eller rättare sagt så skull vi en sväng om Gällstad, jag hoppade in i bilen och hoppades på att de andra visste vad det låg, för det hade en vägbeskrivning som de hade tagit i från Eniro. Vi körde och pratade för fullt i bilen när Karin som kör frågar om vi inte ska svänga in på någon väg snart. Då säger Linda att den här vägbeskrivningen är helt värdelös för där står att vi ska svänga hela tiden. Så mycket riktigt så var vi vilse i skogen. Vi försökte ta reda på var vi var och det är inte helt lätt när det är lååångt mellan de små byhålorna. Men efter ett par mils omväg så hittade vi till sist. Meningen var att vi skulle ta en fika på en trevlig rastplats vid en sjö eller något, men vi var så koncentrerade på att hitta rätt så fikan fick bli på parkeringsplatsen utanför lager 57. Kl 10.00 öppnade vi varsin cider dock inte Karin som körde. Efter det så började vi vår shopping. De andra påstod att jag skulle ha en fin hatt och kavaj på mig när jag ska åka ner som hästägare till Genéve. Hatt ville jag absolut inte ha men de fick över talat mig att köpa en kavaj. Ett par nya jeans blev det också och lita annat smått och gott. De andra plockade till sig en hel del också, så när vi kommer till provhyttarna så frågar killen hur många plagg vi har att prova. Där står vi 4 med en vagn proppfull med kläder och säger ge oss fyra 10 plaggs kort det blir säkert jätte bra. Han bara skakade på huvudet och så var provandet igång. 

Efter Lager 57 så tog vi oss en lunch för att senare bege oss till Hööks för att handla hästgrejer. Det blev ett och annat till våra hästar och våra barn. Jag köpte även "bibeln" alltså  årets hingstkatalog. Med den hade jag lite högläsning i, men de andra var nog evigt tacksamma att det inte var så långt in till centrum så att den slapp undan min högläsning. Vi gick i några affärer till i Borås tills de stängde, i den sista affären så var det nästan så att vi slängde in foten så att de inte skulle stänga för oss och tur var väl det för där hittade jag två jättefina skjortor som jag köpte. Efter all shopping så var vi grymt nöjda och vi ville hitta en krog och sätta oss i och ta varsitt glas vin och gå igenom dagen. Men i Borås finns det tydligen inga krogar som är öppna kl 16 en lördag. Vi var nog och kände på 3 eller 4 dörrar innan vi hittade en krog som kunde servera oss vin. Sen begav vi oss hemåt och i bilen hade vi mera vin som vi drack, och vi blev lite berusade och då var det helt andra samtalsämnen än hästar som det pratades om :) Väl hemma så är jag och Martin barnlediga för att de har följt med farfar till Växjö till sina kusiner. Så vi bestämmer oss för att köpa lite god mat och hyra en film. Jag övertalar Martin att hoppa över filmen för det går säkert något bra på tv. Tur var väl det för jag somnar som en klubbad säl i soffan kl 21.

Öppen jylf inför Svanlund 100408

Var hos Nina och Svante idag och tittade på när Laura blev inriden, nu både hon travar och galoppera hon i båda varven. Bra jobbat Nina och Emma:p Sen blev det fika inne hos dem och eftersom jag inte hade hunnit att äta frukost så bjöds det på yougurt och musli. Man blir väldigt väl omhändertagen på Månsegården. Jag hade helst velat att smita iväg lite tidigare för jag för jag hörde att Svt med Jan Svanlund spetsen skulle komma och göra reportage om Svante och Caramell inför världscupsfinalen i Genéve. Jag kan ju säga att alla var lite uppstressade för det här, utom Svante. Ck stod och polerade Caramell, Emma skulle köra in balar med traktorn, hon lärde sig köra traktor igår så hon var nervös att de skulle filma henne och Nina visste inte vad hon skulle bjuda på och jag vill bara försvinna därifrån. Så kommer Jan Svanlund så då går Svante ut och möter upp honom och jag hoppades på att de skulle försvinna in i stallet så jag kunde gå hem. Jag drar ner mössan och går ut för att promenera hem, de står fortfarande kvar på parkeringen. Så när jag ska passera dem så säger Svante till Svanlund: Här är ägaren till Caramell. Som tur har han inte någon filmkamera så jag hälsar på honom och berättar att jag och mamma och pappa ska åka med ner till Genève och titta på Caramell. Då kommer vi att träffas där sa han:) Så när jag fortsätter att gå så känner jag om jylfen har åkt ner och det hade den. Jag visste att jag hade ett par byxor med trasig jylf. Men det bjuder jag på:) Jag ska till Borås på lördag med mina vänner och då ska det inhandlas nya jeans.

Unghästar. 100405

Vi har varit och löshoppat våra unghästar. Först ut var det Quantum 2 år e: Quintender- Robin Z. Det var andra gången han hoppade och det gjorde han helt okey han gjorde det han skulle men han var lite spänd. Det får man vara när man är bara 2 år, det hjälper till så mycket när man är iväg med 2 åringarna, sen till hösten då har de gått på sommarbete och funderat på vad de har varit med om så då brukar det fungerar mycket bättre till. Sen var det Bazookas tur och han har inte hoppat så många gånger och han har hoppat helt okey innan, men idag så var han riktigt pigg och busig. Han hoppade på studs 2 gånger och andra gången han gjorde det så rev han med bakbenen. Efter det byggde vi om så att han inte skulle få upp sån fart och pappa ledde upp honom på långsidan. Sen hoppade han super, riktigt kul att se, typiskt att man inte hade med filmkameran. Ska jag hoppa med honom uppsutten så behöver jag nog spännband så att jag sitter kvar både när han bockar och hoppar:))) Sist ut var Laura. Hon är ju som sagt var ingen hopphäst men målet med henne är att hon ska komma in på hindren lugnt och avspänt, framförallt så ska hon gå rakt, vilket kan vara riktigt svårt när det gäller Laura. Men till sist lyckades hon både med att hoppa rakt och lugnt och sansat. 

Nu i veckan så har en tjej som heter Emma börjat att komma hit och rida Crutol och det går jättebra. Jag ska försöka att tömköra honom ibland, vilket jag gjorde torsdags. Det gick jättebra till grinden blåste upp. Ni som känner oss vet att vi har vår paddock i stohagen, jag måste gå genom stohagen för att komma till paddocken. Jag är glad att det är staket runt paddocken vilket inte fanns de första 10 åren som jag hade den. Då kunde jag ha både kor och hästar som stod mitt i paddocken när jag red. Nu när jag står där och tömkör så blåser grinden upp och stona smiter in i stallet och där är dörren öppen ut till gårdsplanen och på gårdsplanen i en rasthage går 3 årshingsten. Som tur är så är min bror på gårdplanen och hör hur jag ropar och lyckas stänga dörren till stallet så stona inte kommer ut. Jag kopplar bort tömmarna på Crutol och släpper honom i paddocken med decklen på. Sen var det bara till att försöka få ut alla 9 hästar igen. Men pappa hade lagt havre i krubborna och dessutom har vi 2 ston som bestämmer vad de andra får göra. Walentcia och Ellen är som 2 alfahonor. De släppte inte ut de andra från stallet när jag försökte att köra ut de. Sen när jag tog ut dem så kom de tillbaka och körde in de andra när jag var på väg ut med de. Jag var helt slut sen när jag äntligen hade fått ut dem. Sen skulle jag fånga Crutol som sprang som en vilding i paddocken.

Hingstar åter hingstar!!!! 100331

Var på Flyinges hingstvisning igår. Jag satt där och väntade på att hingsten med "det" skulle komma. Men icke, okey de var fina men inga som jag kände den ska vi använda i år. Hittade två som jag kan skriva på varsin lapp och lägga ner i vår lotterilåda. För jag tror att jag ska göra så att de hingstar som jag kan tänka mig kommer jag att skriva ner på varsin lapp, så kommer vi har dragning om vilken hingst vi ska använda i år. Det är alltid kul att pröva något nytt:) Nu pratar jag om hopphingstarna. Dressyr hingstarna är ganska så klart att det blir antingen Cashmir eller Connaisseur. Vi kan ta lottodragning på de också så blir det lite spännande. De två hopphingstar jag gillade var Cabachon e: Casall -Concerto II och Charming Boy e: Contendro I -Caletto I. Cabachon var jag lite orolig att han var för grov för han såg lite grov ut på bilderna och filmen jag har sett. Men han var ädel så det behöver jag inte oroa mig för det. Han imponerade inte så mycket i hoppningen men det kanske inte var hans dag. Här är en video på honom. En annan hingst som imponerade var Charming Boy han var otroligt ridbar och och hade bra avstamp. Han var väldigt skev i benen och så var det Peter Eriksson som hoppade honom och han kan ju få en ko att imponera i hoppning:)

Nu är det vår i alla fall. Mina barn var ute och roade sig i det fina vädret.

Helt galet! 100328

Vilken bragd! Ni som såg Caramell och Svante hoppa i världscupen i 'S-HERTOGENBOSCH. Så gick det ju inte att missa att martingalen lossnade redan på hinder nr 2. Den slog Caramell flera gånger under ritten, men det bekom inte henne att göra sin livs bästa tävling och gå felfritt och placera sig 7:a i det tuffa startfältet. Grymt bra Svante och Caramell! Jag hade ståpäls när det visade prisutdelningen på tv. Det gjorde ju inte saken bättre att de spelade svenska nationalsången för Rolf-Göran som vann klassen.

Jag är nyss hemkommen från en skidresa i Sälen. Så jag missade att rapportera att Caramell var 3:a i en 1.50 hoppning i Borås. Bazooka KS har även kommit hem från Eamon. Han ska nu vara inriden. Det hoppas jag, pappa var nere och hämtade honom i tisdags och då red Eamon på honom och det gick bra nu ska han få vila lite och bara löshoppas. Vilket vi gjorde idag och det gick riktigt bra.

Vår familj har inte riktigt turen med oss just nu. Vi bokade en skidresa i höstas med familj Abrahamsson som består av Sara och Magnus och deras 4 barn. Kevin 6 år, Robin 4 1/2 år, Viggo 2 1/2 år och lilla Tess 1år. Vi hade ju inte riktigt räknat med att min Martin skulle bli arbetslös och jag sjukskriven så att jag inte kunde åka skidor. När vi åker upp till Sälen så stannar vi i Grums för att äta. När vi står där i matkön så känner jag att någon har spytt och mycket riktigt så kommer Martin fram och säger att det är en kille som har spytt och att vi får ta med oss maten och äta i bilen. ( Martin påstår att vi blev smittade där för 2 år sedan när vi var ett sällskap på 11 personer och 9 av oss hade magsjuka under en vecka). Vi kunde ju inte äta i bilen med alla barnen, så vi gick och satte oss så långt bort från spyan som vi kunde och slängde i oss maten, barnen fick inte ens leka av sig innan vi satt i bilen och fortsatte resan. När vi hade kört ett par mil så upptäckte jag att jag hade glömt handväskan. Så det var bara till att vända om och köra tillbaka till Grums. Då var Martin måttligt glad på mig. Plus att han körde för fort förbi en fart kamra. Så nu kommer det kanske en liten räkning om ett tag.

Första dagen i skidbacken så var allt bra förutom att Moa inte ville gå i skidskolan så de fick ringa till mig efter 10 minuter. Så jag fick vara med henne. Så frågade jag henne varför hon inte vill vara med och det var för att hon var blyg. Natten till tisdagen insjuknar Martin i diarée han som inte har varit sjuk en dag under arbetslösheten blir det på semestern. Så där står jag med två barn som vill åka skidor. Sara åkte inte heller skidor för hon fick ta hand om de minsta barnen plus att hon har fortfarande lite ont i ryggen. Den enda vuxna som åkte var Magnus och han fick ha koll på William och Kevin. Jag fick försöka och hjälpa Moa och Robin så gott jag kunde. Jag fick släppa iväg Moa i liften och hoppades att hon kom ner för backen helt själv. Vilket hon gjorde för det mesta, annars var det bara till att vandra ända upp till toppen. Moa lärde sig ganska snabbt och blev duktig. Hon har lite problem med ordet vänta. Vilket visade sig i skidskolan när hon smet från gruppen ett antal gånger. Värst var det sista dagen när hela gruppen skulle ge sig iväg på skidäventyr till andra backar. När de kommer tillbaka så ser man de längst upp i en "röd" backe komma åkandes på ett led i stora svängar. Helt plösligt så kommer där en ensam åkare i störtlopps fart rak ner i backen. Jodå mycket riktigt så var det Moa. Vad skidläraren sa till henne när han kom ner vill jag inte veta. Martin var sjuk resten av veckan han hade även feber. Han åkte en kort stund på lördagen men då regnade det så det gick inte att åka. Annars var det sol i stort sätt hela veckan. Jag, fam. Abrahamson och barnen hade det bra. Vi kommer inte äta i Grums någon mer gång i alla fall.

Hästtävling. 100317

Innan jag och pappa begav oss iväg till Kungsbacka på hästtävling så tittade vi på startlistorna och upptäckte att For White också skulle starta så vi fick åka lite tidigare än vad vi hade tänkt. Men det har vi tid med, vi som är sjukskrivna. Det var riktigt kul att se For White med sin nya ryttarinna, de verkade att gilla varandra jätte mycket. Hon tyckte att han var bättre än vad hon förväntat sig och det är kul att höra att hon är så glad i honom. Det kommer säkert att bli många roliga tävlingar framöver. Jag och pappa tyckte att han hade utvecklas och stärkt sig en en hel del. Han hoppade riktigt fint. 

Cruella och Svantes första tävlig gick också bra. Han var nöjd med henne och jag tyckte att hon hade utvecklas och det var kul och se när Svante hoppade henne. Det ska bli kul att följa henne i framtiden för där finns mycket hopp i henne, hon ska bara bli starkare i kroppen. Viljan att hoppa finns i henne och det är en viktig del. Jag och pappa var riktigt glada när vi åkte hem från Kungsbacka. Visserligen är det inte mycket som krävs för att vi ska bli glada i det eländet som vi befinner oss i.

Kändes som en käftsmäll! 100309

Jag skulle ha skrivit det här inlägget igår och jag var helt förberedd på att skriva: Jippi!!! Läkaren tycker att jag är helt frisk och jag kan börja jobba och rida igen. Men så väl var det inte, jag hade kanske lite på känn att ev så skulle de sjukskriva mig 2 veckor till. När jag var inne första gången så sa de 6-8 veckors sjukskrivning. Jag röntgades och läkaren kände på min rygg och jag berättade att jag inte hade det minsta ont. Han sa att det såg bra ut på röntgen och att det hade läkt fint. Jag berättade vad jag jobbade med att jag hade ett kroppsarbete och böjde ryggen plus att jag gör en del tunga lyft. Då kom käftsmällen. Du får vara sjukskriven i 6 veckor till. Får jag inte rida heller? Nej det får du inte. För jag sa att jag jobbar med att rida hästar också. Det enda positiva i det här var att jag fick ta av min korsett. Jag får inte lyfta något överhuvudtaget de närmsta 3-4 veckorna. 

Vi ska till fjällen v 12 men då får jag inte åka skidor. Du får sitta i afterski sa läkaren till mig. Oj jag tackar! Det hade man ju inte tänkt. Även min bästa kompis Sara har problem med ryggen. Hon och hennes familj var de vi skulle åka på skidresa med. Hon har svåra smärtor av en ischias nerv. Så hon ligger inne på sjukhuset. Jag passade på att hälsa på henne när jag ändå var på sjukhuset. Hon kunde knappt vända sig i sängen och hon kunde inte gå själv. Sjukgymnasten som var hos henne bara skakade på huvudet när vi berättade att vi ska åka på skidsemester nästa helg. Just nu ser det lite mörkt ut att komma iväg på en skidresa. 

I morgon så ska pappa opereras i sin hand för karpaltunnlen. Då ska han vara sjukskriven i 4-6 veckor. Så just nu känns det som rena sjuklägret hemma hos hos. Mamma får ta stalltjänsten så kommer jag och pappa att gå och titta på och dirigera. Stakars mamma!

Bruksprovet med testryttare! 100307

Klockan fem gick jag upp för att bege mig till bruksprovet. Bilen fylldes upp med pappa, Karin, Eva och sist tryckte vi in Linda, sen som vanligt så kommer hon på två hjul i full fart med bilen. Pigga och glada var allihopa. Först ut av hingstarna var Common Sense och Turmalin. Jag tyckte fortfarande att Common Sense var fin och hoppade bra. Men testryttarna hade en helt annan uppfattning. De gillade inte honom alls, de hade ingen bra känsla alls. Det innebär att vi kommer att få ett föl med en icke godkänd hingst. Jag tycker att det är super med testryttare för jag vet själv att någon kan stå och säga att hästen är jättefin och går bra, men man har en helt annan känsla när man rider. Det kan vara tvärtom också. I det här fallet tyckte jag att det var så med Common Sense man tyckte han var fin men de hade en annan känsla. De andra hopphästarna var också fina men ingen stack ut något speciellt. Om det var någon som stack ut lite så var det Bravour men han blev väldigt trött på slutet. 

De två prestation hingstarna som visades fick väldigt bra kritik av testryttarna. Men Vivaldi K imponerade inte på mig och pappa fast vi ville det, för vi tycker så mycket om blodet i den. Jag tyckte att pappa skulle bestämma dressyr hingst i år eftersom jag har bestämt de senaste åren. Så jag sa till honom innan lunch att se ut en dressyrhingst. Så när vi satte oss på läktaren efter lunch för att titta på gångarthingstarna så kom pappa tillbaka efter att ha pratat med lite folk och sa att han hade bestämt vilken dressyrhingst vi skulle använda. Snabbt och lätt. Det lutar åt att det blir en utav 3-åringarna som blev godkända. Så nu kommer jag att behöva gå i genom alla hopphingstar som finns för att hitta någon som jag gillar. Jag har till midsommar på mig att hitta något. 

Efter lunchen så blev hela gänget trötta, det gjorde ju inte saken bättre av sitta och titta på dressyr. Vi gjorde allt för att hålla hos vakna, tryckte i en massa choklad, skickade tokiga sms till Nina mm. Men det hjälpte inte helt plötsligt sitter både pappa och Karin och blundar. En knuff i sidan så att de vaknade!!! Pappa gick iväg sen och ställde sig vid podiet. När vi skulle åka hem så sa jag att nu får ni inte somna för ni måste underhålla mig så att inte jag somnar. Jag han inte lämna Flyinge by innan jag hade 3 som sov i baksätet. Eva var som tur vaken. Tack Eva. När vi kommer till Hallandsåsen så måste vi ta en kaffepaus, plus att Lindas bak ville inte vakna med henne, hon var tvungen att komma ut och röra på sig. Jag har ju aldrig varit med om att baken somnar, snarare en arm eller fot. När vi svänger av motorvägen så står där en skylt: Janne 55 år. FRI JÖG. Vi var väldigt nära att köra dit och ta oss varsin gök. Det hade varit spännande och se hans min när vi hade ramlat in där. 

Kör hästar hit och dit! 100304

I måndags åkte Laura KS till Nina och med oss hem fick vi Barbro. Vet faktiskt inte vad hon egentligen heter. Nina vill vara snäll att hjälpa mig igång med Laura plus att de har praktikant från Flyinge som behöver vara med att jobba med en häst från början. Barbro är redan inriden och hon behövde en liten vila. Det här passar mig perfekt för jag vill inte börja med att rida in en 3 åring när man inte har ridit på ett tag. Nu är det inte sagt att de ska rida in henne, men det kan vara skönt att hon är jobbad med. 

Igår var jag i Slöinge och besiktigade San Tiago KS och det gick bra, inga anmärkningar. Han ska gå hos oss månaden ut innan de kommer och hämtar och betalar honom. Handpenningen är lagd så man kan väl säga att han är såld. Inte trodde jag att man skulle sälja en häst under tiden man var sjukskriven. Idag så fick jag åka till Slöinge igen fast till Eamon istället, med Bazooka KS som nu äntligen ska bli inriden. Så nu har jag 4 hästar mindre att rida efter sjukskrivningen ( Cruella, San Tiago, Laura, Bazooka). Laura och Bazooka kommer visserligen tillbaka senare. På måndag ska jag till läkaren då hoppas jag att jag får klartecken till att rida. Då blir det en perfekt start med Crutol KS som har varit på träningsläger hos Linda och Karin.

Nu är det så att det är inte så lätt att ha koll på allting. Min mamma heter Lisbeth Albrektsson alltså inte Andersson som vi andra. Jag trodde att mina vänner Linda och Karin visste det. Linda har jag känt i mer än 10 år och Karin 4-5 år. Mamma har nu gått med i facebook eftersom hon undrar hur jag får reda på allting hela tiden. Det är för jag är med i facebook. Därför skrattade jag gott när Linda skickade det här mailet till mig igår:

 

God Morgon Sunshine!

Hur e läget? Allt bra, hoppas jag?

Såg att du hade skickat en vänförfrågan på FB på en tjej som heter Lisbeth Albrektsson. Vem är det? Har jag träffat denna människa? Karin undrar också.

Ha det bäst!

 

Bruksprov 2010 100303

Jag, Pappa och Roger var nere och tittade på fas I på bruksprovet tisdags. Det var hoppning som det gällde då. De hingstar jag tyckte skulle gå vidare till fas II tyckte nämnden också skulle vidare. Roligt att premieringsnämnden tycker som mig. Hehe Vi har ju dräktigt med Common Sense e: Contendro- Cardento- Elektro så vi var lite nervösa hur han skulle uppföra sig. Har bara sett han på ett videoklipp från provet förra året. Det var en riktigt snygg hingst med bra rörelse. Väldigt ridbar och välutbildad, han hoppade bra också, mjuk i kroppen bra avstamp och rädd om sig. Så det känns väldigt bra att få ett föl med honom. En annan hingst som var fin var Bravour e: Cornet Obolensky- Quattro B. Han förhoppade sig förra året så han fick inte fortsätta och hoppa. Det gjorde han ibland på några språng nu också, men det var en riktigt fin hingst med bra scoop och rädd om sig och en härlig inställning. Sen hade vi ju Vivaldi K bland prestations hingstarna som jag är intresserad av att använda i år. Det var en snygg hingst ädel och högrest med bra galopp. Den hade ett härligt avstamp och var rädd om sig. Den öppnade inte upp så mycket bak som den gör på videon (Länk längre ner på sidan). Ska med spänning se vad testryttarna säger på Lördag.

Vilken rolig helg! 100301

I torsdags började det med att jag fick frukost på sängen eftersom att det var min födelsedag. Jag fick inga paket bara en teckning som barnen hade ritat. Det var en gubbe med en snopp och en häst med snippa. Det är väldigt viktiga detaljer just nu på teckningarna. Martin körde iväg barnen till dagis (trodde jag). Det visade sig att de åkte iväg och köpte tårta, så att vi kunde fira mig hos mamma och pappa med att äta tårta och öppna paket. Sen bar det av till Skandinavium för att titta på hästtävlingarna. Tittade färdigt på hoppklassen som höll på. Träffade senare Nina och hennes vänner Anna och Magda från tiden hon gick på Strömsholm och Eva. Vi gick sen och tittade på mässan en stund och hamnade senare i showbaren. Där beställdes det in champagne och snackades skit och tittades på tävlingar. Mycket roligt och trevligt var det.

  

På fredagen så satte vi oss i bilen ganska tidigt för jag och pappa hade bestämt att vi skulle gå på föreläsning. Jag kan inte rekommendera att dricka champagne dagen innan, mitt huvud kändes som en stor vattenmelon. Men vi kommer inte längre än till Frillesås innan Martin (min sambo som är totalt livrädd för hästar) ringer och säger att alla hästarna är på vägen. Men några hjälpsamma personer har lyckats få in de i en hage med tre öppningar som Martin få stänga. Pappa skriker i telefonen: Hur många hästar är det? Där ska vara 9 hästar!! Jodå där var 9 hästar och de blev instängda och fick mat. Det visade sig att pappa hade glömt att stänga grinden. När vi sitter på föreläsningen dröjer det inte länge innan Maria (jobbar hos pappa) skickar ett sms där det står: Hittar inte Mussli (Moas shettis). Då har hon rymt från hagen. Hittades dock senare i rundbalen där de andra hästarna skulle gå. Efter 4 timmar på en väldigt intressant föreläsning, så kände jag mig ganska matt. Träffade min kompis Jessica på vipläktaren där vi tittade på dressyren med ett halvt öga. Vi pratade nog mest. Kvällen avslutades med att pulsa ut i snön kl 22.30 med att fånga in hästarna och ta in de i rätt hage. Så att de kunde komma in i deras ligghall.

Lördagen var en familjedag. Moa och William fick följa med och titta. Martin var hemma och passade hästarna. Hehe. William hade mask i magen den dagen. Vi hinner knappt sätta oss i bilen innan han säger att han är jättehungrig. Då har han precis ätit en tallrik gröt och en smörgås. Så det var bara till att bege sig till fiket när vi kom fram och köpa en smörgås och en chokladboll som han gladligen satte i sig. Tittade sedan på en hoppklass sen var han hungrig igen och då blev det hamburgare och så fortsatte det hela dagen.

 

Moa kom bort 4 gånger för mig. Det spelade ingen roll att jag sa att man kunde komma bort om det är mycket folk. Det var inte så att jag inte hade koll på henne. För det är inte lätt, när hon får syn på något så springer hon iväg i full fart och sick sacka mellan alla. För mig tar det bara tvärstopp för ingen flyttar på sig när jag försöker att springa efter henne. En gång hittade jag henne mellan uppvisnings arenan och dressyr staketet på mässan och en gång så ringde de till mig. Hon hade numret uppskrivet på armen. Ledsen var hon inte över huvud taget. De här ballongerna skulle jag ha köpt på en gång. Men de fick inte ta med dem in på arenan så jag fick vänta tills de skulle åka hem.

Barnen åkte hem med mamma och pappa och jag fortsatte min kväll med mina goda vänner Linda, Karin och Nina. Linda och Karin hade storhandlat på mässan. De köpte varsin transport plus en massa prylar till hästarna. Vi hamnade i showbaren så att vi kunde dricka vin och öl samtidigt som vi tittade på dressyren. Det var tur att vi satt där för vi hade så mycket att prata om och skratta åt. Vi låg dubbelvikta av skratt när Linda berättar om när hon skulle fånga in Karins nya häst som hade smitit från hagen tidigt en morgon innan hon skulle åka till jobbet. Hon hade kjol på sig när hon skulle kliva över strömtråden, men strömtråden satt högre upp än vad Linda mäktade med så det blev att hon fick strömtråden i skrevet. Jag vill inte veta hur den känslan var att få ström på det stället.

På söndagen hamnade vid samma lunchbord som Sofie och hennes mamma som äger Ellen, mamman till Caramell. De är trevliga och tycker det är roligt att följa Caramell. Så de träffar vi på när Caramell tävlar här i Sverige. Vi har ju förmånen att låna Ellen och få 2 föl med henne. Men i år ska Sofie betäcka henne själv. Efter lunchen ägnades det åt att hålla nerverna i styr. Två av mina lösnaglar hade åkt av pappa tog en och jag en. Jag har lite svårt att fokusera när Caramell är inne och hoppa på banan pga pappa, under världscupsklassen låter det som att pappa håller på att kräkas vid varje hinder hon hoppar och folk skrattar gott åt han. Han håller nästan på att trilla av stolen också. Men det bjuder vi på. Jag lovar min puls var uppe på max också. Som ni förstå har vi haft en toppen helg, fast det inte blev toppresultat men det kommer en annan gång. Hej svejs!!!!

Hatten av och lösnaglarna på! 100224

Då var det dags för årets inomhustävling nämligen Skandinavium. Man har längtat och sett fram emot den här tävlingen länge och när man är sjukskriven så har det gått otroligt långsamt fram tills nu. Jag och mamma var i stan igår och handlade lite nya kläder och pappa fick en ny skjorta. Jag har även köpt lösnaglar. Som hästtjej är man ju inte bortskämd med fina naglar och det har inte blivit bättre av att vara sjukskriven. Jag vet inte om det är min grej riktigt, det känns som att de kommer att åka av innan jag har fått på dem. Sen kan de nog vara bra att bita i dem också när man är så nervös. Jag ska nog limma på en nagel på pappa också för han är otroligt nervös. Mamma säger att det inte går att prata med han och han springer bara runt som en yr höna. Haha!!

Sen vill jag lyfta av hatten för min pappa Bengt. Han har fött upp hästar i närmare 40 år. Han har gått den långa vägen och har haft bara ett mål i sikte, att föda upp en riktigt bra häst. Det har varit mycket blod, svett och tårar för att komma så här långt. Det har varit många motgångar men även men även framgångar på vägen. Som lantbrukare har man fullt upp på gården alltid, särskilt på våren då ska det plöjas, harvas och så och så ska stona föla. Sömnlösa nätter för att passa dem. De ska sen åka till semin. Full fart fram och tillbaka till seminstationen nästan varje dag. Det här varit nära några gånger att ge upp och sälja hästarna. Men det finns så mycket glädje i det fast det är så mycket slit. Men nu när han har fött upp mer än 50 hästar så ska han få åka till Skandinavium och se när Caramell KS tävlar mot de bästa i världen. Då ska vi bara NJUTA.

Hästspekulanter, maginfluensa och snökaos! 100220

När jag kom upp på morgonen igår (fredag) så insåg jag ganska snabbt att här kommer inte att komma några hästspekulanter från Uppsala och titta på San Tiago. Det kanske var lika bra att de inte kom eftersom de varnade för snökaos i stort sätt hela Sverige plus att pappa låg i maginfluensa så han kunde inte hjälpa mig. Men när de inte hörde av sig så insåg jag att jag skulle få klara mig själv och att de var på väg till oss. När de kommer till oss så är de ca 1,5 timme försenade. De sa att de hade stått i bilkö i 1 timme i Uppsala pga trafikolycka. Jag kan ju säga att jag hade redan vänt om då och åkt hem. 

Pappa fick i alla fall komma ut och ploga backen hemma så att jag kunde ta mig till Svantes och Ninas ridhus. Väl där kunde jag inte visa hästen eftersom jag inte kan rida. Så det var bara att longera hästen så fick tjejen kunde sitta upp. Han var inte riden sen i november förutom att Sophia red honom 2 gånger den här veckan. San Tiago är en lite speciell häst för han är väldigt rädd för nya ryttare. Så för mig har han också blivit speciell eftersom han litar och känner förtroende för mig. Han gillar inte när man blir spänd för då blir han jätte rädd. Det är ju inte lätt att vara helt avspänd när man ska sitta upp på en okänd unghäst. Men han skötte sig, jag såg bara paniken i ögonen några sekunder, sen lyckades han slappna av. Efteråt fick ställa honom i Ninas och Svantes stall för jag fick inte hem honom pga snön. Eftersom de hade kört så långt så ville de prova honom idag också. Så det var bara till att skotta fram bilen i morse och be pappa att ploga backen igen. 

Idag blev han lite rädd när hon skulle stiga upp. Han kastade sig iväg en gång. Men hon var modig och försökte igen. Han gick dessutom riktigt fint idag. Pappa var snäll och så han plogade hos Nina och Svante så de kunde komma ut överhuvudtaget. Eftersom Svante inte är hemma och kan göra det själv. Men San Tiago står fortfarande kvar hos dem, för det är såphalt på vägarna. När vi kommer hem så vill inte William äta, så man börjar direkt att misstänka maginfluensa. Jodå mycket riktigt så spyr han efter en stund.

OS-nörd! 100216

Ja, som sagt va så är det ju OS på tv och jag sitter och svettas i tv-soffan. Jag tycker att det är kul att titta, när det framförallt går bra för Sverige. Heja Kalla och Ferry!!! Därför har jag inte skrivit så mycket här nu det sista. Min vän Sophia hjälper mig med San Tiago KS och red honom idag. Han var inte riden sen i början på december. Han var jätte duktig och Sophia tyckte att han kändes fin. Jag och pappa var och longerade honom i söndags. Så idag skulle han bli riden. Jag hoppas att jag ska kunna rida snart, nu har det i alla fall gått mer än halva tiden på min sjukskrivning. Fick besked idag att jag ska på återbesök den 8 mars för att se om allt är okey. Jag hoppas att det är så, så att man kan börja rida igen snart. Löshoppade Laura KS och och Ninas Wincent (båda e.Loredes) i lördags. Inga hopphästar direkt men de skötte sig fint. 

Bruksprovet närmar sig! 100212

Snart är det dags att åka ner på bruksprovet och titta, jag har nog varit där varenda år så länge jag kan minnas. Årets höjdpunkt om man gillar avel. Skandinavium är förståss före och dit längtar man ju också. Jag har hittat en hingst som jag ska hålla ett öga på nämligen Jannike West hingst Vivaldi K e Indoctro-Nimmerdor han är 8 år och går som prestations hingst. Jag såg honom i Falsterbo i somras och gillade honom. Ännu bättre är att pappa vill använda Indoctro och jag vill ha Nimmerdor blod, i den hingsten som jag vill använda. Se en video här på honom. Sen får man väl spana in den hingst som vi har betäckt med, den har vi inte sett i verkligheten nämligen Common Sense. En annan hingst som är också intressant som Eklunda har tagit in är Casall sonen Catch It Ask eller som som jag sa till Nina Cat Shit. Oj, vad fel det kan bli. På dressyr sidan är jag lite nyfiken på Tuschinski e: Krack C -Pion han ska också gå som prestationhingst på bruksprovet. 

Har läst Calle Heimdals blogg den var kanske inte den roligaste. Inte kom han heller med några nyheter. Han har en bit kvar till Johan Iverssons blogg han kan verkligen trycka på ömma punkter och röra om i gryta. Jag trodde att han skulle kontra lite på Johan för han fick ju ett par riktiga kängor av Johan i höstas. Nu ska jag inte säga att min blogg är värdens roligaste, men jag gör inte heller stora annonser om den heller. En annan som är bra och rolig på att skriva är Alexander Zetterman. Kanske inte hans gympass som han skriver ner, som han tränar varje dag. Där får man ju bara dåligt samvete, när man bara är ute och går lite då och då. Du kan läsa hans blogg här.

Ska försöka att åka och löshoppa 3-åringarna i helgen. Vi var iväg förra helgen med Laura för första gången. Det gick riktigt bra. Min dotter Moa var också med och när pappa var och hämtade Laura i hagen så frågade hon mig vilken häst som vi skulle ha idag. Jag svarade att idag ska vi hoppa Laura. Moa funderade en stund sen sa hon: Den orange hästen??

Landslagsträning! 100210

Jag, mamma, och pappa följde med Nina när Svante skulle iväg med Caramell och Algot på hoppträning för den nya Landslagstränaren Hans Hoorn. Det var riktigt kul att sitta och titta när de trimmade sina hästar, plus att se på riktigt bra ridning. Det enda negativa var att Hans bara pratade så att ryttarna hörde. Vi som satt på läktaren hörde inget vad han sa, men han sa inte så mycket till ryttarna heller. Svante sa efteråt: Han sa det han behövde säga. Bröderna Zetterman är verkligen unga och lovande ryttare de hade fina hästar också Daniels häst Glorys Day var en riktigt fin Cardento häst som så riktigt ridbar ut. Där var för övrigt fem st Cardento hästar med på träningen som jag var medveten om, så det säger ju en hel del om Cardento. Det var en väldigt tyst träning och koncentrationen var på max. Det är ju inte som på Nina träningarna där det kommer skrattanfall och gliringar till varandra hela tiden, stämningen är verkligen på topp på dom träningarna, men vi koncentrerar oss ändå (eller?!?). 

Hingstval 2010. 100208

Jag har ju inte skrivit här på ett tag nu. Jag har fått lite skrivkramp eller så är det så att jag inte har ett skit att skriva om. Jag har fått lite annat att aktivera mig med bland annat har jag fått tag i en bra bok och då vill man ju läsa den hela tiden. Annars så känner jag mig mycket bättre jag har inte lika ont och jag kan gå och lägga mig själv även ta på mig mina sockar, slipper även att äta smärtstillande tabletter. Jag är även ute och promenera en del. I fredags så gick jag till Svante och Nina och tittade när han hoppade Caramell och red Cruella och så fikade jag med Nina, man måste ju fylla på bränslet så man orkar att gå hem. 

Jag har även börjat att leta efter hingstar till stona i år. Det är alltid spännande att se vilka nya hingstar de kommer att ta in. Men det spelar ingen roll om jag börjar att leta nu, för jag kommer inte bestämma mig innan stoet står i seminsplitan och är högbrunstig. Det känns som att det är så varje år. Jag vet inte om jag har blivit kräsen eller så kan jag inte se vilka som är bra, jag kan hitta fel på alla. Eller så kan jag hitta en jättefin hingst men så tycker inte jag att den passar till mitt sto eller så finns den inte att få tag på i Sverige. Ibland så kan jag har letat upp 2-3 bra hingstar som pappa tittar på men så gillar inte han dom. Så står man där och har nästan lotteri. WP på hingststationen är ibland helt tokig på oss för att vi aldrig vet vilken hingst vi ska ha. Han har nästan fått vara tredje parten ibland. Bland annat när vi skulle betäcka Ellen då hade vi seminerat henne med en annan hingst och hon blev inte dräktig. Men den hingsten var inte breedersansluten och hingstägaren ville inte betala in breedersavgiften så vi bytte hingst. Men så var vi tvungna att använda en hingst som var med i stimulanspaketet eftersom Ellen var ett diplomsto. Kanske inte tvungna men det var stort sett gratis att använda en hingst från stimulanspaketet. Då ville pappa ha Cardento, jag ville inte det, bara för att alla andra betäckte med honom (korkat). W-P fick övertalat mig och det blev Cardento. Resultat blev ju det här:

Blir vi inte nöjda med avkomman så brukar vi skylla på den andre att den gjorde ett dåligt val och bestämde att vi skulle använda den hingsten. Så fungerar vi. Haha. Vi har gjort bra och dåliga val båda två. En annan hingst som jag fick letat upp sent på kvällen innan pappa skulle åka till hingststationen. Jag satt och googla i nästan 2 timmar. Innan jag bestämde mig för Hohenstaufen II till Rioja och resultatet blev den här sötnosen:

Idag säger jag bara SNÖ!!! 100203

Pulsa i snö! 100202

Mina aktiviteter är att promenera för det fungerar bra. Det gör inte ont i ryggen och det var helt okey att göra det enligt läkaren, bara det inte gör ont. Så både idag och igår har jag varit ute och gått. Eftersom vissa vägar inte är plogade så blir det ju att pulsa i snö. Extra träning och det gillar jag. För annars är det mycket fika som står på schemat. Igår var jag i stan med barnen. Shoppade lite kläder till dom. De har visst vuxit i vinter så det börjar att bli lite tomt i garderoben. Saken gör inte bättre än att Moa och hennes kusin hade aktiverat sig med en sax och försökte att klippa till nya kläder:)  

Idag så var det mina mammalediga vänner som träffas med jämna mellanrum som hade bjudit in mig på fika. Jag har faktiskt fyra stycken som är mammalediga så jag har många att umgås med. En liten bäbis träffade jag för första gången idag, den hade visst blivit 5 månader. Hoppsan!! Hade den blivit så stor? Lite dåligt samvete fick man ju för att man inte hade varit och hälsat på och träffat dom. Men så är det när man har mycket att stå i, men jag ska skärpa mig i alla fall nu när jag är sjukskriven:)

Vandrande pinnar!!!?? 100131

En olycka kommer sällan ensam. När pappa försökte att verka 2-åringen Quantum e: Quintender så blev han sparkad av honom. En ordentlig lårkaka blev det. Men han fick verkat klart honom till slut, han stod sen helt stilla i boxen utan att någon höll honom och lyfte sitt bakben själv. Då var han nog ganska trött på pappa. Min vän Karin tyckte att det börjar bli lite farligt hemma hos oss nu. Så hon sa att vi kanske skulle sikta in oss på en annan avelsverksamhet, kanske på vandrande pinnar:) 

Karin: Den avelskarriären har jag redan hållit på med och det gick inget vidare. När jag gick på mellanstadiet så köpte jag en en vandrande pinne av en klasskompis. Mina föräldrar hoppade ju inte av glädje precis när jag kom hem med den här konstiga varelsen. Jag tog väl hand om den och hade den i större burk. De här varelserna är tvåkönade och förökar sig väldigt lätt. Så det blev ju inget större jubel när den visade sig att ha rymt ur sin burk. Jag ska villigt erkänna att jag blev också nervös att vi skulle ha vandrande pinnar i hela huset och att anticimex skulle få komma och utrota dom från vårt hus. Men som tur var så hittade jag den efter ett par dagar. Det var nog en kastrerad pinne jag hade, för den förökade sig inte:)

William (6 år) har avslöjat vad han tänker ge mig i födelsedags present. (Fyller år om en månad). Han vill ge mig en Rullstol!!! Ja, han tyckte att jag kunde ha det också, nu när jag är så handikappad. Han tycker att det är ganska kul att hjälpa mig. Han tar på mig sockorna, det har han blivit jätteduktig på. Nu vill han väl köra runt mig i rullstol också. Jag ska säja att jag känner mig bättre nu. Det gör inte så ont längre, bara lite ibland.

Jag var lite väl optimistisk. 100130

När jag skulle ta mig till affären igår tillsammans med Moa snart 4 år. Det var tur att hon var med och hjälpte mig och plocka i varorna i vagnen. Hon sa till mig hela tiden: Den tar jag för du kan ju inte böja dig. Hade även glömt av att läkaren hade sagt att jag inte får lyfta mer än ett mjölkpaket. När jag går där inne i affären så började jag att småfrysa och det blev inte bättre när jag kommer ut och det är flera minusgrader. Då händer det som inte får hända. Där är riktigt halt och ojämnt utanför affären. Jag skulle precis säja till Moa att hon inte få hänga på kundvagnen. Då välter alltihopa: Moa underst med en vagn full med matvaror över sig. Innan jag fick lyft upp allting och tröstat stackars Moa och packat in allting i bilen så var jag helt slut och stelfrusen. När jag kommer hem så är inte Martin hemma. Men jag är klok nog och låter varorna stå kvar i bilen.

På kvällen så gick jag och Martin ut och åt på Grappa. Det var väldigt god mat där. Inte så mycket på tallriken men det var väldigt snyggt upplagt. Jag åt en nästan rå röding. Låter inte så gott, men det var det. Till huvudrätt blev det vildsvin och det var riktigt gott det med. Efteråt gick vi på bio och såg Luftslottet som sprängdes. Den var så superbra. De filmerna är ju så bra. Har tyvärr inte läst böckerna. Vi firade 10 år tillsammans:)

På hästfronten har det löst sig ganska bra. Cruella har fått åka till Svante. Han ska rida henne under tiden jag är sjukskriven, så snäll vän har jag:) Men jag tror inte att jag får tillbaka henne:( Jag har ju inte fått tillbaka Caramell än efter min graviditet. Moa är 4 år nu! Nä, skämt åsido. Det var faktiskt planerat att hon skulle dit innan jag skadade mig. Så det ska bli riktigt kul att se henne när Svante ska matcha fram henne. För det är en riktigt fin häst, det tycker jag i alla fall. Crutol ska min vän Karin rida. Så slipper han att bli helt avställd. Det blir ju kanon. San Tiago har det inte löst sig än med, men jag håller på att fixa med det.

Jaa, jag klarade det!!! 100129

Att man kan bli så lycklig över att kunna gå och lägga sig själv i sängen. Det tog ca 7-8 minuter, men jag fixade det. Martin ska bort på lördag kväll, så då vill man ju inte sitta uppe tills han kommer hem. Igår gjorde vi en liten utflykt till ljusexperten och tittade på lampor. Det är sånt man inte hinner med när man jobbar och tar hand om hästarna. Vi hittade ingen lampa som vi gillade i hyfsad prisklass. Så det får bli en lampa en annan gång. Sen gjorde jag en annan grej med pappa det ska jag skriva mer om imorgon.

På eftermiddagen åkte jag och barnen plus mamma och Oscar (barnens kusin) till min mormor. Jag ska villigt erkänna att jag inte precis springer ner dörrarna hos henne. Hon var förståss inte så glad att jag hade skadat mig, men lite glad var hon nog i alla fall, för nu har jag ju tid att besöka henne, vilket hon uppskattar väldigt mycket. När hon bjuder på fika så är det inte nådigt. Hon hade bakat äppelpaj, plus att det var en massa kakor och bullar. Ska det fortsätta på det här viset så får jag nog ganska snart byta ut den här ställningen som jag springer runt i, till en större modell.

Fördelar med att vara sjukskriven är att man kan göra sånt, som annars inte hade gjort. Jag tror att jag ska ta mig ner till Skåne, när Svante ska åka och träna sina hästar för den nya landslagstränaren och titta på det. Förutsatt att Caramell ska med. Det hade varit riktigt kul. Sen kommer ju vinter OS på tv och det är ju ganska kul att titta på. Det kommer väl att gå på natten eller förmiddagarna. Så jag har ju inte svårt med att sysselsätta mig:)

Blogga!!! 100128

Mina vänner tyckte att jag skulle skriva lite dagbok nu när jag går hemma och inte gör något. Lite gör jag faktiskt!! Eller? Nu är det så att min sambo Martin är mellan två jobb så han går också hemma. Jag hoppas att han får ett jobb snart för det är verkligen inte kul när vi nästan går på varandra, Men han är till stor hjälp, för jag klarar inte att lägga mig själv i sängen och kan inte ta av och på mina sockar och skor. Mina vinterkängor med snörning, har vi fått snöra dom så där löst som man gjorde i tonåren, så man kan lätt hoppa i och ut dom.

Vad hände egentligen?

Den där busen Bazooka är verkligen inte lätt att handskas med, men det är en fin liten häst, han är bara väldigt känslig och väldigt bra på att bocka. Första gången han fick sadel på så bockade han enormt mycket, och det har han fortsatt med. För några veckor sen så skulle jag upp och hänga på honom och då bockade han iväg så att jag hamnade på rumpan och slog i svanskotan och gick och hade ont i den ett bra tag. Men envis som jag är så skulle jag upp igen. Vi hade jobbat honom i boxen en hel del med soppåse och en stor papperssäck. Fått honom att acceptera att det är inte farligt med rörelse och ljud. Även i söndags så bockade han ordentlig när vi la på sadeln. Så när vi hade tröttat ut honom ordentligt så satte jag mig upp och det gick bra till en början och vi skrittade på en liten volt men så helt plötsligt blev han rädd för något. Sen var det kört, då bockade han tills jag låg i backen. Jag tappade luften så jag låg kvar en stund i ridhusbottnen, jag tänkte resa mig igen och hoppa upp. När jag skulle resa på så gick inte det. Så pappa fick gå och ställa in hästen och hjälpa mig upp, fruktansvärt ont gjorde det. 

Tror ni att jag åkte till läkaren. Nej, jag satte mig i bilen och körde hem, för pappa hade kört dit själv för att jag skulle rida Crutol efteråt. Men jag insåg i alla fall att jag inte kunde rida mer den dagen. På kvällen ställde jag klockan som vanligt för jag skulle upp och jobba. När jag kommer upp på morgonen, så håller jag på att svimma av smärta, då ringde jag faktiskt vårdcentralen och fick en tid kl 15.20. Som tur är så skickar de mig till röntgen och där konstatera de att jag har komprimerad kota, alltså en liten, liten fraktur på ryggraden. Kommer hem kl 20,15 på kvällen igen. Efter att den manlige sjuksköterskan hjälpte mig att klä på mig. Vilken konstig känsla att inte klara något själv. De förstod snabbt att jag var en hästtjej när de frågade vem som skulle hjälpa mig att komma hem. Jag sa: Jag kör själv och bilen står i andra delen av sjukhuset. Oj då, men ta de starka smärtlindrande pillerna när du kommer hem för dom får du du inte köra på. Det förstår jag, för jag blev alldeles groggy när jag hade tagit dom hemma i soffan. Men det var skönt att det släppte lite på smärtan och nervositeten. Jag gillar nämligen inte sjukhus. Sitta där 5 timmar utan mat gör ju inte saken bättre.

 Just nu håller på att fördela ut mina hästar en del. Helt otroligt att man har så många vänner som vill hjälpa till. Men det är ingen som vill ta Bazooka, förstår inte det??!! :) 

Vad har jag gjort idag då? Jo, jag har sorterat papper. En sån där hög som har legat där väldigt, väldigt länge. Martin körde barnen till dagis och gjorde middag till oss. Sen sorterade jag ännu mera papper, var i stallet en liten sväng och pratade hovslagaren. Sen tog man sig en dusch och jag brukar var ganska snabb på att duscha, men nu tycker jag verkligen synd om de som är handikappade eller som har ont hela tiden för det är verkligen inte kul. Snabbt gick det inte, sen var det bara till att ropa på Martin så han hjälpte mig att klä på mig. Sen var det fika hos Nina, Linda och Karin var också där. Gud var roligt vi har. Vi har så roliga fantasier. Så nu har jag även ont magen för att jag har skrattat så mycket!

______________________________________________________________________________________________________________

 

Globen 2009

Tog ett kort på Caramell när vi kom hon tyckte det var väldigt jobbigt med alla shettisarna som sprang runt och var utklädda till tomtar. Hon ville inte prata med oss. Hade sett nog av "tomtar". På arenan skötte hon sig exemplariskt. Inte en enda rivning på hela helgen.

Här hoppar Caramell i en 140 klass. På andra bilden ser ni Emmerton som hade ett uppvisnings nummer mellan klasserna. Han var 4:a i GP´n

Classic Lady var duktig som vanligt. En seger och en 4:de plats blev det. Adelinde Cornelissen och Parzival var ett helt fantastiskt ekipage att titta på.

Classic Lady med helgens pris samling.                                  Svantes duktiga hästskötare CK med Caramell KS.

Här sitter hela gänget och heja på Svante. Eva Larsson med familj, mamma och pappa, Nina Sturesson och barnen, Karin Sjunnesson och Stig och Britta Ålund. I ryttarcafét träffade jag väldens starkaste "dansare". Magnus Samuelsson. Är det inte meningen att man ska träffa kändisar i Stockholm. Hihi.

Clinic med Eamon.

Det var så många så alla fick inte plats på läktaren.                   Här jobbar han med Wincent.

Longering med Wincent.                                                                 Använde vit påse för att få de att acceptera ljud och rörelser.

Wincent.                                                        Bazooka en känslig herre, som han fick jobba försiktigt med, och han ska jag rida in!?!

Diana arbetar han med.                                                                  Här tränsas Diana första gången.

            Här har hon både träns och sadel.                                                      Eamon Hickey en äkta hästkarl som vet vad han håller på med.

______________________________________________________________________________________________________

Sommarbete 2009

 

Fv: Wincent, San Tiago KS, For White KS, Crutol KS, Quantum KS, Caprillo KS, Rogers grå och Bazooka KS.

Falsterbo 2009  

Åter en mycket trevlig vecka i Falsterbo, längtar redan till nästa år. Sol, bad, fina hästar, fest, trevligt umgänge och mycket spännande tävlingar. Här nedan ser du några bilder från veckan.

 

Moa och William på stranden. Ett måste att besöka. Falsterbo har grymt fin strand. 

 

Tungan rätt i mun! Lekplatsen låg 10 meter från husvagnen. Perfekt!

 

Party! Vi var så klart ute på Strandbaden en kväll. Super kul. F.v Jag, Nina, Linda, Jessica och Karin. Dom tre M:en var också med Mattias, Mikael och Martin. Fångade dem inte på bild.

   

Caramell KS och Svante red och hoppade fram till ett kval till derbyt. Såg bra ut.

   

Ärevarv i derbyt.

Jag och pappa gratulerade Svante och Caramell KS till den fina placeringen.

Grattis Svante till de övriga placeringarna med de andra fina hästarna.

_________________________________________________________________________________________________

 

Caprillo KS                                                                                                               Cruella de Vil KS

Alltid lika glada Walentcia.                                                                                      KS Ellen

Fv Rioja KS, Daunia KS, Corinne KS, Laura KS och Wienna                                Rioja KS

Laura KS                                                                                                                  San Tiago KS

Quantum KS                                                                                                        Crutol KS

 Wincent e: Loredes- Elektro äg. Nina Sturesson                                      Rogers grå och Bazooka KS

Bazooka KS                                                                                                      Bazooka KS och Wincent

 

Wincent, Quantum KS och Bazooka KS                                                                  Daunia KS

 

CaprilloKS

Caprillo KS San Tiago KS

Wincent och Bazooka KS Bazooka KS

Moa och Mussli.

Emma och Cruella de Vil KS

Crutol KS

 

Bilder från Skandinavium 2009.

Caramell KS i galopp.

Caramell KS och Svante.

Här hoppar hon högt.

Caramell KS kommer in på banan.

Prisutdelning. En fin 6:e placering blev det.

Caramell KS och Svantes duktiga hästskötare Cilla.

Caramell KS i sin box på Skandinavium.

Eva Larssons Classic Lady hoppade fint i grundomgången.

Men i om hoppningen var det andra takter.

Men vad gör man inte för att få ett fint segertäcke och hyllad av publiken.

Vad är Pappa? Linus försöker få en glimt av pappa Svante på prisutdelningen.

Hejaklacken!

Cruella de Vil KS far Maloubet de Plevill var också där och vann en klass.

Wilburt och Sonja Paulssons Vivo blev 5:a i Världscupsdressyren. Även det en Varbergsuppfödning liksom Classic Lady och Caramell KS.

Classic Lady blir fin i stallet. Linnea hjälper till.

Saint Amour var så här social när jag försökte ta ett kort. Men han laddar väl!

Ryttarcafét där höll vi till, vi hästägare och Nina. Barnvänligt och gratis fika!

Jag på Mässan.

Linda och Karin var också tittade på tävlingarna.

Karin träffade jag också.

Moa var med på Lördagen. Gillade den rosa hjälmen.

En hästbiten tjej. Gillade mest hunden som red på den lilla shettisen.

Godis är gott på hästtävlingar.

Fick åka häst och vagn på mässan. Överlycklig.

Här satt vi hela helgen och tittade på de fina hästarna.

Det blev ju en fin fin avslutning när Svante vann Världscupen med den fina hingsten Saint Amour. Grattis!

Strandritt 1 november på Apelviken.

    

Vi var nio ekipage som red den årets strandritt. En helt underbar dag där det bara var en som fick känna på temperaturen i vattnet (Min Pappa). Han har visserligen inte ridit på 2,5 år. Tyvärr fick vi inte med det på filmen men om ni titta noga så ser ni en som står i vattnet och håller en häst. Titta här.

Lite mingel med glögg och peppakakor.